’s-HERTOGENBOSCH – Voordat punkrockband Heideroosjes gaat werken aan een nieuw album, is de groep eerst nog te zien op een aantal zomerfestivals. Zanger Marco Roelofs prijst zich gelukkig dat zijn band al op jonge leeftijd doorbrak. "Daarom zijn we nu nog bij elkaar”, zegt hij tegen NU.nl.

In 1989 werd Heideroosjes opgericht, in het Noord-Limburgse Horst. De peelpunkers vernoemden zich naar een fictieve band uit een sketch van Urbanus. Wanneer de band in 1995 op Pinkpop en Lowlands staat, gaat het hard. "Voor onze eerste keer op Pinkpop hadden we nog geen duizend cd’s verkocht”, herinnert Roelofs zich.

“Daarna waren het er duizenden per week en stonden er ineens allemaal labels voor de deur." Platenmaatschappij PIAS tekende de band en bracht in 1996 het derde album Fifi uit. Het label gaf de Limburgers de kans te kunnen leven van het muzikantenbestaan.

“Als je dertig bent, met een vrouw en twee kinderen, en iemand zegt dat je misschien van je muziek kan vreten, kan kies je toch voor zekerheid. Als je 21 bent en iemand zegt; 'Je kunt muzikant worden en je kunt ervan leven. Willen jullie dat?', dan is die keuze niet moeilijk."

Broer

Hoewel Heideroosjes al ruim twintig jaar een vaste waarde is in de Nederlandse muziekwereld, is het opvallend hoeveel jeugdige fans de band anno 2011 nog heeft. "Als mensen beginnen met Heideroosjes, dan is dat meestal wanneer ze naar een cd van hun broer of zo luisteren. 'Hier, dit is leuk, jongen!'”

Juist veel van de nummers uit de doorbraakperiode van Heideroosjes blijken een jonge generatie aan te spreken. “Als je vijftien bent dan is het logisch dat je oog eerder valt op Ze Smelten De Paashaas dan Memories Of Pain. Dat snap ik wel. Maar ik vind ook niet dat je daar tijdens concerten aan voorbij moet gaan. Het is een deel van onze historie.”

Gimmick

“Als ik naar een band ga kijken, dan baal ik ook als ze hun grootste hit niet spelen.” Toch bleef Ze Smelten De Paashaas lange tijd absent van de setlist tijdens concerten. “We speelden Paashaas nooit live, omdat het een gimmick was; een soort hardcorenummer. Het is zover weg van de rest wat we maken. Het was een grapje."


In de theatershow Manie! Manie!, die onlangs op dvd verscheen, kreeg het nummer eindelijk een prominente plek. De punkzanger vindt dat de optredens in theaterzalen de band goed hebben gedaan. "We zijn betere muzikanten geworden in het theater.”

Rustig

Of de theatertour veel nieuwe fans heeft opgeleverd, betwijfelt Roelofs echter. “Ik zie mensen die naar onze theatershows komen niet snel onze nieuwe cd kopen. Sommige mensen kopen een cd en komen daarna terug. 'Die rustige liedjes staan er niet op.' Ja, die staan er wel op, alleen drie keer zo hard en vier keer zo snel."

In 1999 werd de geschiedenis van de Limburgse punkers gedocumenteerd in de biografie Heideroosjes, Een Teringtyfustakkeband, geschreven door popjournalisten Leon Verdonschot (tevens voormalig klasgenoot van Roelofs) en Guuz Hoogaerts. Het bood een interessant inzicht in het leven van de band.

Thuiskomen

"Als artiest sta je altijd in de picture, je hebt het altijd druk. Maar dat soort dingen lees je nooit over artiesten. Je kan thuiskomen van Pinkpop en dat zegt je vriendin; 'Ik kap ermee.' Dat heb ik zelf niet zo letterlijk meegemaakt, maar het is wel goed op en neer gegaan."

Zo houden relaties van Roelofs zelden lang stand. "Het is moeilijk samenwonen met iemand die continu muziek in zijn kop heeft. En ik ben ook bijna nooit thuis. Er zijn tijden geweest dat we een paar maanden per jaar in het buitenland zaten. Dat trekt een zware wissel op je privéleven."

Lifestyle

"Als je muzikant bent, dan is dat een lifestyle", aldus Roelofs. Toch heeft hij van sterallures nooit last gehad, wat hij toedicht aan het nuchtere karakter van de inwoners van zijn woonplaats Horst. Ook van groupies moest de voorman van Heideroosjes niks hebben.

"Ik vind het wel verfrissend als een meid zegt; 'Heide-wie?' Als je in en band zit en je bent midden twintig, dan zijn bergen niet hoog genoeg. Je krijgt zoveel aandacht, alleen maar omdat je in een band zit. Ik ben daar een beetje allergisch voor. Ik vond het juist leuk als iemand niet wist wie ik was."


Dialect

De voornaamste focus ligt op dit moment op een nieuw album van Heideroosjes. In september gaat de band de studio in en de release is gepland voor eind dit jaar. Roelofs speelt ook met het idee voor een soloalbum. "Ik heb achttien nummers in Limburgs dialect geschreven”, onthult hij.

“Niet omdat ik dat wou, maar dat kwam gewoon.” Hij liet ze aan Rowwen Hèze-accordeonist en producer Tren van Enckevort horen, die direct enthousiast was. Of en wanneer deze liedjes verschijnen weet Roelofs nog niet. “Ik heb er geen serieuze plannen mee."


Heideroosjes is live te zien op 2 juli op Hobnob Festival, Almelo, op 5 augustus op Geuzenpop, Enschede en op 13 augustus op Dutch Valley, Spaarnwoude.