ROTTERDAM – Anouk had grootse plannen toen zij benaderd werd om mee te werken aan het album van de Haagse zangeres Yasmin. Uiteindelijk kwam daar niks van terecht. "Misschien gaan we in de toekomst nog eens bij elkaar zitten", zegt Yasmin tegen NU.nl.

De zangeres gaat door het leven onder de naam Yasmin van der Velden. Haar onlangs verschenen debuutalbum heet Friend Or Foe, waarvan ze het merendeel van de liedjes zelf schreef. Het andere deel schreef ze met reeds gerenommeerde namen. Friend Or Foe kreeg zowel lof als scherpe kritieken toebedeeld.

"Ik krijg wel eens dingen te horen waarvan ik denk 'jammer'. Dat ik er moe van word, wil ik niet zeggen, maar ik krijg wel vaak te horen dat ik op Anouk lijk. Misschien heeft mijn stem er ook veel van weg, dat weet ik zelf ook wel, maar ik ben ik en Anouk is Anouk."

"Als ik echt zoveel op haar leek, dan was ik nooit zover gekomen. Waarom zou ik ergens op een podium staan als ik zoveel op iemand lijk? Maar in Nederland plaatsen ze je wel snel in een hokje. Als ik een vent was, zou ik op Dinand Woesthoff lijken."

Onderaan

Die gelijkenis viel ook Anouk zelf op, zoals ze onlangs liet weten aan NU.nl. Anouk werd gevraagd om mee te werken aan een aantal nummers, maar de samenwerking liep op niks uit. "Zij wilde weer onderaan beginnen. Dat leek me niet tof, want de nummers die ik al had, wilde ik laten horen."

Volgens Yasmin vond Anouk "sommige nummers te simpel" en wilde Anouk helemaal opnieuw beginnen met schrijven. "Zij wilde alles of niets en ik had dat niet", aldus Van der Velden. "Dan ben ik misschien eigenwijs, maar ik ben wel heel trots op mijn album."

Hart

De brunette noemt het een "supercompliment" dat Anouk toch bereid was om mee te werken aan haar debuutalbum. "Misschien was het voor beiden nu nog te vroeg", concludeert ze. "Maar al mijn liedjes zijn uit het hart gegrepen."

Het enige nummer op haar album waaraan Yasmin niet meeschreef, was de single Chemical Love. De zangeres was het niet gewend om teksten van anderen te zingen. "Ik vond dat in het begin heel moeilijk", geeft ze toe.

Inleven

"Mijn teksten zijn heel waar, om het zo maar te zeggen. Die heb ik niet uit mijn mouw geschud. Die tekst van Chemical Love was al geschreven, dus daar moest ik het maar mee doen. Maar dan kijk je waar het over gaat en dan kun je je toch wel inleven."

Uiteindelijk vond ze het nummer "heel tof", waarna ze besloot het op haar plaat te zetten. In twee versies zelfs; de reguliere rockversie en een akoestisch uitvoering. Op de akoestische versie doet zangeres Miss Montreal mee.

Biertje

Dat idee ontstond op Eurosonic. "Ik moest optreden tijdens de showcase van AT (managementbedrijf, red.) en Giel Beelen was daar toevallig ook. Giel had gevraagd of ik na afloop wilde langskomen bij zijn programma Nachtegiel. Iedereen had een biertje op en Sanne (Hans, oftewel Miss Montreal, red.) was er ook."

"Ik stond eerder al in haar voorprogramma. Ik zei; 'Sanne, ga je een liedje meedoen?' Zij zo; "Best, joh!' Ze had al een aardig bakkie op – en ik ook – en ze wist de tekst niet." Uiteindelijk kwam het toch goed. "We kregen onwijs goede reacties en toen dacht ik; 'Hier moet ik wat mee doen.'"

Studiekosten

Het leven van de 19-jarige Yasmin draait volledig om muziek – zelfs haar studie, aan de Popacademie in Rotterdam. "Om heel eerlijk te zijn, maak ik school alleen maar af zodat ik mijn studiekosten niet terug hoef te betalen", lacht ze. "Dat bedrag wil je niet zien."

Ze leeft het muzikantenleven waar veel leeftijdgenoten van dromen. Alleen haar favoriete sport moest ze ervoor opgeven. "Ik hockeyde", geeft ze toe. "Maar dat is het enige dat ik heb moeten weglaten. Dat klinkt heel kakkerig ineens."


Yasmin is de komende tijd live te zien op de festivals Bospop, Zeumerpop, Nederweert Live Open Air, The Rock Experience Overschie, Woerdense Vakantieweek, Sjwaampop, Nowfestival en Eemspop. Bekijk hier de exacte data en locaties.