AMSTERDAM - Liefde en verlies, dat waren de voornaamste inspiratiebronnen voor Jon Allens nieuwe plaat Sweet Defeat. Het verlies had hij overigens vooral aan zichzelf te danken. "Het succes steeg me naar het hoofd", aldus de Engelse muzikant.

"Mijn relatie ging ten onder omdat ik eerst mijn eigen ego moest overwinnen." Het eerste album van de 34-jarige artiest, Deadman's Suit, verscheen in 2009. Het album werd positief ontvangen, maar Allen benadrukt dat het met het succes wel mee viel.

"Toch ga je snel naast je schoenen lopen als je ook maar een beetje succes hebt. Mensen kijken anders naar jou en ik begon ook anders naar mensen te kijken." Allen werkte tien jaar aan zijn debuut, voor de opvolger had hij slechts tien maanden nodig.

"Het was moeilijk voor me toen ik en mijn partner uit elkaar gingen, maar het heeft wel veel inspiratie opgeleverd. De pijn zorgde voor creativiteit. Ik heb niet bewust een 'break up-album' geschreven, het kwam via mijn onderbewuste naar boven."

Nadenken

Een andere vorm van inspiratie komt voort uit het toeren. "Ik ben constant onderweg. Dat gevoel, dat je los staat van alles en iedereen, is goed voor je op creatief vlak. Je brengt veel tijd door aan boord van treinen en vliegtuigen en dat biedt tijd om na te denken.”

“Toch is dat niet iets wat ik de rest van mijn leven wil doen." Hoewel de muzikant zich graag zou settelen, ziet hij dat voorlopig nog niet gebeuren. "Op dit moment ben ik getrouwd met de muziek", zegt hij daarover.

"Ik ben nog steeds ambitieus en wil graag iets maken waar ik echt trots op ben. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met mijn nieuwe album, maar volgende keer wil ik een nog betere plaat maken. Als die ambitie me verlaat, dan pas kan ik me richten op andere dingen."


Jon Allen treedt 30 juni op in People's Choice, Amsterdam, op 13 augustus op Huntenpop, Ulft, op 5 september in De Oosterpoort, Groningen en op 7 september Tivoli Oudegracht, Utrecht.