AMSTERDAM - De 64e editie van het Holland Festival in Amsterdam heeft ruim 86.000 bezoekers getrokken.

Dat is ruim 23 procent meer ten opzichte van vorig jaar, maakte een woordvoerder zondag bekend.

De organisatie wilde graag een breder publiek trekken zonder concessies te doen aan de hoge artistieke kwaliteit die het Holland Festival jaarlijks nastreeft.

Die ambitie is geslaagd, aldus een woordvoerder.

Fela!

Vooral de Broadwaymusical Fela! en de dansvoorstelling Nya trokken veel publiek. De Arabische zangeres Fairouz (75) sluit het Holland Festival zondagavond af met een uitverkocht optreden in Carré.

In 26 dagen tijd toonde het festival meer dan 150 voorstellingen en concerten op 14 locaties n Amsterdam, waaronder het Muziekgebouw aan 't IJ, de Stadsschouwburg, Carré en de Westergasfabriek.

Koningin Beatrix was op Hemelvaartsdag aanwezig bij de officiële openingsvoorstelling, de opera Mea Culpa.

Publieksfavorieten

Publieksfavorieten waren onder meer de theatervoorstelling Before I Sleep, het muziektheaterstuk Une Flûte Enchantée, De Russen van Toneelgroep Amsterdam, de dansklassieker The Show must go on en de opera's Dionysos en Jevgeni Onjegin.

''Een festival van deze omvang en variëteit zal met de bezuinigingen in de komende jaren waarschijnlijk niet meer te realiseren zijn. De bezuinigingen treffen niet alleen het Holland Festival, maar ook andere Nederlandse culturele instellingen, waardoor bijzondere en succesvolle coproducties en samenwerkingen niet of lastiger tot stand komen'', constateert de festivalorganisatie.

Het Holland Festival werkte dit jaar onder meer samen met De Nederlandse Opera, Amsterdam Sinfonietta, het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Koninklijk Concertgebouworkest, Toneelgroep Amsterdam, Frascati en het Stedelijk Museum Amsterdam.