AMSTERDAM – Begin dit jaar kwam het vijfde album van The Twilight Singers uit; Dynamite Steps. Na een Paradiso-show in april komt de band deze week terug voor Utrecht en Nijmegen. NU.nl sprak met frontman Greg Dulli.

“Het is eigenlijk heel simpel”, legt Dulli uit. “Mensen moeten naar de shows komen omdat wij de beste rock-‘n’-roll band van het moment zijn. Live zijn we fantastisch en de nieuwe nummers staan als een huis.”

Aan zelfvertrouwen geen gebrek dus bij de Amerikaanse zanger, die eerder al furore maakte met zijn band The Afghan Whigs en ook met Mark Lanegan hoge ogen gooide als The Gutter Twins.

The Twilight Singers begon ooit als een zijproject, maar is inmiddels veel meer dan dat. Waar Dulli op eerdere albums nagenoeg alles zelf deed, is Dynamite Steps een echte bandplaat geworden. “Ik heb een groep mensen gevonden die precies hetzelfde over muziek denkt als ik.”

Live

“Normaal deed ik alles zelf. Ik schreef de teksten, schreef de muziek en speelde ook nagenoeg alle muziek zelf in. Voor het vijfde album zijn we met zijn allen de studio ingegaan. De cd is praktisch live opgenomen. Dat zorgt niet alleen voor een beter geluid, maar ook voor een hechtere band.”

“Normaal was het altijd een heel gedoe om de nummers als band live onder de knie te krijgen. Omdat we alles nu al meteen veel gespeeld hadden, was het een eitje om de plaat te vertalen naar een liveshow. Daarom spelen we ook veel nieuw werk.”

Levensloop

Het thema van de plaat is een klein beetje zweverig. Dulli gaat op zoek naar de zin van het leven en stelt zichzelf vragen over zijn bestaan, zijn levensloop en de toekomst. Het album vertelt een duidelijk verhaal en werkt langzamerhand naar een grote climax toe.

Die komt er uiteindelijk in de vorm van het bijna zeven minuten durende titelnummer. “Het is een heel erg conceptueel album geworden en werkt inderdaad naar een grote uitbarsting toe. Het voelt bijna als een film.”

Vragen

“Je bereikt op een gegeven moment een leeftijd waarop je vanzelf vragen gaat stellen over het bestaan en alles wat er mee te maken heeft. Er staan diepe en erg persoonlijke nummers op, maar ook liedjes over mensen die belangrijk voor mij zijn geweest.”

“Wie dat zijn? Dat weten ze zelf wel. Ik doe daar liever niet te veel over uit de doeken. De titel van de plaat is overigens heel erg oud. Soms heb ik een leuk idee voor een albumtitel, schrijf ik het op en doe ik het in een laatje. Deze is zeker vijftien jaar oud.”

Nederland

Dulli komt graag in Nederland. Sterker nog: als hem gevraagd wordt wat hij zo al uitspookt hier, komt er een rits van tientallen Nederlandse plaatsen en bezienswaardigheden uit. Van Bloemendaal tot Den Haag en van Scheveningen tot Rotterdam: Dulli kent het allemaal.

“Mijn favoriete mensen werken in Nederland. Bij de Vera in Groningen werkt een van de leukste gasten die ik ken. Nu heb ik wel weer zin om door Utrecht te lopen en ook Nijmegen is altijd de moeite waard. Ik kom veel te veel in Nederland, haha!”


The Twilight Singers is live te zien op 26 juni in Doornroosje, Nijmegen en op 28 juni in Tivoli De Helling, Utrecht.