PILTON - De Ierse rockband U2 heeft vrijdagavond zijn debuut gemaakt op het prestigieuze Britse muziekfestival Glastonbury.

Ruim honderdduizend muziekliefhebbers trotseerden regen en kou om de show van de band mee te maken.

U2 brak begin jaren 80 door naar een groot publiek, maar speelde nooit op het beroemde festival. Vorig jaar zou het moment eindelijk daar zijn, maar vanwege een spoedoperatie aan de rug van frontman Bono werd het optreden doorgeschoven naar Glastonbury 2011.

Tax

Na het eerste nummer van de band probeerde een actiegroep een ruim zes meter hoge ballon met de tekst 'U pay your tax 2' over het publiek te laten zweven.

Ze wilden daarmee protesteren tegen het feit dat U2 haar operaties nu vanuit Nederland, en niet vanuit Ierland, leidt om minder belasting te betalen. Bewakers grepen hardhandig in. Er werd niemand gearresteerd.

Coldplay

De band werd nauwelijks gestoord door het opstootje, zodat de fans konden genieten van hits als Sunday Bloody Sunday en Where The Streets Have No Name.

U2 sloot het vrijdagprogramma van het festival af. Eerder op de dag speelden B.B. King (85) en Radiohead al op het hoofdpodium.

De zaterdag wordt afgesloten door de band Coldplay en zondag zal zangeres Beyoncé deze editie van het festival afsluiten. In totaal spelen ruim honderd bands en muzikanten op het festival, dat bezocht wordt door ongeveer 175.000 mensen.

In 2012 zal het festival niet doorgaan vanwege de Olympische Spelen in Londen.