AMSTERDAM - Hoewel Michael Jackson altijd alle credit krijgt voor het album Thriller (en Quincy Jones als goede tweede), was het toch echt Toto die alle nummers inspeelde. Donderdagavond stond Toto in de HMH, Amsterdam.

Vorig jaar maakte Toto een succesvolle comeback. Vooral in Nederland was de groep altijd erg populair, wat ook bleek tijdens de - aanvankelijk - eenmalig retour naar het podium. Die tour in 2010 had als doel om geld om te halen voor de spierziekte Charcot (ook wel ALS), waar ook de voormalige Toto-bassist Mike Porcaro aan lijdt.

Gitarist Steve Lukather bracht bovendien eind vorig jaar een soloalbum uit, waarover hij sprak met NU.nl. Hij neemt zijn zoon Trevor mee tijdens deze tour, die in de toegift mee mag pingelen met Hold The Line.

De Amerikaanse rockband Toto - bestaande uit gerenommeerde sessiemuzikanten - was altijd bescheiden, hoewel Toto op meer hits uit de jaren zeventig en tachtig (van anderen) te horen is dan je denkt. Zelfs toen Toto zelf succes kreeg, bleef de band altijd een beetje onzichtbaar.

Perfectie

Live is dat uiteraard anders. Waar Toto in de studio zijn talenten volledig in dienst stelt van het betreffende liedje, etaleren de bandleden op de bühne uitgebreid hun kunnen. Er wordt gestreefd naar technische perfectie en die wordt - meer dan eens - bereikt.

Wie Toto vorig jaar heeft gezien, weet wat hij kan verwachten. Zo richten de Amerikanen zich vooral op de heuse liefhebbers en trouwe fans. Het grootste deel van het eerste uur staat in het teken van albumtracks.

Fan-favourites

En wie de albums van Toto kent, weet dat dit varieert van instrumentale prog tot meerstemmig gezongen powerballads en van grootse stadionrock tot gesofisticeerde jazzpop. Na zo'n vijftig minuten fan-favourites, is het eindelijk tijd voor de eerste hit: Pamela.

Vanaf dan speelt Toto bijna uitsluitend klassiekers. Africa, Rosanna, Georgy Porgy en Stop Loving You zorgen allen voor uitbundige meezingmomenten. David Paich, Steve Lukather en Joseph Williams nemen om beurten de leadzang voor hun rekening.

Imitatie

Het door Steve Porcaro geschreven nummer Human Nature wordt opgedragen aan zijn broer Mike, maar ook aan de man die het voor het eerst op plaat zette: Michael Jackson. Williams zingt het met respect en met verve, zonder dat het een King Of Pop-imitatie wordt.

Visueel is het een weinig aantrekkelijk show, want Toto prijkt niet met gave decors of grote beeldschermen. Toto pakt zijn publiek simpelweg in met zijn muzikale kwaliteiten, waarmee deze heren ook het best verkochte album aller tijden hebben ingespeeld.

Bekijk alle lezersfoto's van Toto op NUfoto

Toto in HMH