AMSTERDAM – Na acht jaar wachten is het vijfde studioalbum van Lamb dan eindelijk een feit. In 2009 deden Andy Barlow en Lou Rhodes Amsterdam al aan, maar nu is de terugkeer officieel. “Het voelt soms alsof we opnieuw begonnen zijn”

NU.nl spreekt Lou Rhodes in een Amsterdams hotel. Barlow is er helaas niet meer bij. Hij deed twee interviews mee, maar moest daarna vanwege een griepje afhaken. Gelukkig is Rhodes zelf enthousiast en warm genoeg om dat leed snel te vergeten.

De band heeft de dag ervoor in Tilburg gespeeld en dat viel op zijn zachtst gezegd niet mee. “We waren tot diep in de nacht bezig in Ierland. Komen we aan in Tilburg, is de kleedkamer een soort ijskoude partytent.”

“Uiteindelijk hebben we maar een dutje gedaan op een plastic tafel in de kou. Niet erg fijn, haha. Maar goed, er zijn nu eenmaal dagen dat het niet erg meezit allemaal. Het hoort erbij.”

Rauwer

Gelukkig staat het optreden in Tilburg wel als een huis en gaan de nieuwe nummers er bij het publiek als zoete koek in. Het vijfde album van Lamb heeft de toepasselijke en simpele titel 5 gekregen en grijpt terug naar de begindagen van het duo.

“Ik denk dat het goed is dat we een tijd uit elkaar gegaan zijn. Het voelt als een nieuwe start. 5 is een plaat geworden zonder opsmuk. Het album is rauwer, simpeler en recht voor zijn raap. Met het vorige album waren we de draad een beetje kwijt.”

Rockster

“Vlak voor we uit elkaar gingen, waren we ook op een punt gekomen waarop het echt niet meer ging. Andy en ik konden elkaar gewoon niet uitstaan. Het hielp ook niet mee dat hij zo nodig de rockster uit moest hangen, terwijl ik voor mijn kinderen moest zorgen.”

“Ik nam mijn kinderen vaak mee op tour met Lamb. Als zij wakker werden, kwam Andy onder invloed van weet ik veel wat allemaal voor drugs, helemaal de weg kwijt de bus in stappen. De tourbus was een grote puinhoop, dat kon echt niet meer.”

Vader

Anno 2011 is Barlow zelf ook een vader, wat voor een stuk meer rust heeft gezorgd. Hij stelt in 2009 voor aan Rhodes, die dan met haar derde soloplaat bezig is, om haar eens te helpen en niet veel later staat Lamb weer op het podium. Na een aantal geslaagde shows wordt er langzaam over een album nagedacht.

“De cd is compleet gefinancierd door fans. Een van de redenen waarom we er mee stopten toen, was de druk van de platenmaatschappij. Nu stonden we eigenlijk onder een veel grotere druk, haha! We konden de mensen echt niet teleurstellen. Gelukkig is het goed gekomen.”

Schrijfproces

Al ging het uiteraard niet vanzelf allemaal. Rhodes had de nodige problemen tijdens het schrijfproces en kwam er maar moeilijk uit. Daarnaast had de band de deluxe versie voor de fans ook wat overschat, waardoor ze uiteindelijk zelf cd-boekjes hebben zitten nummeren.

“Iemand vraagt je om wat te doen, daar zeg je ja op en vervolgens bedenk je pas: hoe ga ik dat in godsnaam oplossen? Haha! Het heeft wel voor een hoop stress gezorgd zeg. Zat ik daar tot diep in de nacht mee te helpen aan boekjes, die de volgende ochtend weg moesten.”

Liefde

“Qua songschrijven heb ik het inderdaad een tijdje lastig gehad. Ik blikte terug op mijn vorige werk en realiseerde mij dat ik veel te veel over liefde schreef. Daar wilde ik vanaf en dat is uiteindelijk gelukt. Op de een of andere manier zit het er ook niet meer in, dus dat kwam goed uit.”

“Ik denk dat er een nummer op het album staat dat nog wel in de buurt komt: Butterfly Effect. Het lied gaat over het effect dat een ontmoeting tussen twee mensen kan hebben. Verder ben ik wat realistischer geworden misschien. Mijn hart is in de tussentijd gebroken, ik zing liever over andere dingen.”