EINDHOVEN – Voor het eerst in bijna drie jaar tijd zette 3 Doors Down woensdagavond weer eens voet op Nederlandse bodem. Het Klokgebouw in Eindhoven werd het toneel van een solide, op en top Amerikaanse rockshow.

“Bedankt dat jullie ons rockster laten voelen”, richt zanger Brad Arnold zich halverwege de set van 3 Doors Down tot het publiek, in het nagenoeg uitverkochte Klokgebouw. “Dat waarderen wij.” Het zal niet de enige keer zijn dat hij woensdagavond woorden van die strekking uitspreekt in Eindhoven.

Na een afwezigheid van bijna drie jaar – de laatste Nederlands show dateert alweer van oktober 2008 – zette 3 Doors Down weer eens voet op Nederlandse bodem. De band bestaat naast Arnold uit bassist Todd Harrell en de gitaristen Matt Roberts en Chris Henderson. Het gezelschap uit Escatawpa, Mississippi brak begin deze eeuw door met Kryptonite. Wereldwijd een kneiter van een hit.

Sindsdien scoorde het viertal, deze tour aangevuld met drummer Greg Upchurch van Puddle Of Mudd, meer grote hits. Maar ondanks dat het laatste hitparadesucces Landing In London alweer zo’n zes jaar achter ons ligt, vallen vooral de vele jonge koppies in de voormalige fabriekshal van Philips op.

Massaal

Dat de band de laatste jaren weinig aan populariteit heeft ingeboet, blijkt ook in het Klokgebouw. Natuurlijk zijn velen gekomen voor Kryptonite of Here Without You, die andere grote hit, die dan ook massaal worden meegezongen.

Maar ook songs als Loser, Duck And Run, The Better Life, Away From The Sun en When I’m Gone mogen op veel bijval rekenen. 3 Doors Down werkt zich gedegen door de krap anderhalf uur durende set, waarbij zanger Arnold zich regelmatig tot het publiek richt.

Hilversum

Zoals bij Behind Those Eyes bijvoorbeeld. “Dit nummer schreven we in Nederland, do you fucking believe that? In een studio vlakbij Amsterdam. Waar was dat ook weer, Chris?”, vraagt hij aan gitarist Henderson. “Hilversum”, antwoordt deze.

Het mag dan een tijdje stil geweest zijn rond 3 Doors Down, daar moet volgende maand verandering in komen. Dan verschijnt het nieuwe, vijfde, studioalbum Time Of My Life, waarvan het Klokgebouw met When You’re Young en Every Time You Go alvast een voorproefje krijgt.

Twitter

“Ik zie veel mensen filmpjes maken met hun telefoons”, zegt Arnold voorafgaand aan Here Without You. “Deel deze met je vrienden via Facebook en Twitter. Zodat wij een nog grotere band worden en snel terug kunnen komen.”

Over populariteit hoeven Arnold c.s. zich vooralsnog geen zorgen te maken. Velen kennen meer dan alleen de hits Kryptonite en Here Without You, terwijl het met de aanwas van nieuwe fans, getuige de vele jonge koppies, ook wel snor zit. Daar draagt een show als vanavond zeker aan bij.

3 Doors Down in Klokgebouw