AMSTERDAM – Op donderdag 7 juli komt Fred Durst met Limp Bizkit naar de Heineken Music Hall, een klein jaar na het laatste optreden in Nederland in dezelfde zaal. NU.nl sprak met Fred Durst over zijn bezoekjes aan Amsterdam, de hereniging van de band en meer.

“Sinds Limp Bizkit weer bij elkaar is, kunnen we het beter met elkaar vinden. We zijn hechter dan ooit en hebben veel meer respect voor elkaar dan vroeger”, vertelt Durst.

“Voor we besloten een tijdje uit elkaar te gaan, was er van chemie absoluut geen sprake meer. We spraken elkaar alleen op het podium, daar buiten deed iedereen zijn eigen ding. Dat ging niet meer, niemand had nog plezier.”

Verwacht anno 2011 van Limp Bizkit dus geen taferelen als met Kings of Leon op Pinkpop, die in vier verschillende auto’s het terrein opgereden werden. De nu-metalhelden touren gewoon met elkaar in dezelfde bandbus.

Letland

Op 20 mei 2009, na acht jaar afwezigheid, beklom de originele line-up van Limp Bizkit het podium weer, nota bene in Letland. De tour bracht de band langs onder andere Rock Werchter en Rock Am Ring, maar Nederland moest nog een jaar wachten.

Al had dat van Durst niet gehoeven. “De Heineken Music Hall is een fantastisch podium. Als we op tour zijn door Europa, geven we de boeker altijd de kans om ons daar neer te zetten. Amsterdam voelt sowieso heel erg vertrouwd. Al heb ik dat inmiddels met wel meer Europese steden.”

Comeback

“Toen we in twee jaar geleden weer bij elkaar kwamen, wisten we dat het niet voor even zou zijn. Het is altijd een comeback geweest, nooit een korte terugkeer om even snel te cashen. De eerste shows waren nodig om het gevoel weer terug te krijgen en inspiratie op te doen.”

“Tussen de laatste tour en degene waar we nu aan beginnen, hebben we de plaat geschreven. Ik heb bij sommige nummers heel sterk het gevoel dat we qua geluid teruggaan naar Three Dollar Bill, Y'all$. Al staan er ook een paar ‘pleasers’ voor het label op, zoals Shotgun.”

Artwork

In de aanloop van de release, verschenen er nog al wat verschillende stukken artwork op het internet, door de fans telkens aangezien als een mogelijke albumhoes. Het bleken slechts pagina’s van het boekje bij de cd, de echte cover verscheen later.

“Ik vertelde aan Wes (Borland, gitarist, red.) dat het me tof leek om een paar lelijke lesbische chicks op de hoes te zetten, terwijl ze bijna aangevallen worden door een cobra en er achter ze in het bos een man staat te masturberen. Hij ging ermee aan de slag en het resultaat is te gek. De man ruikt nu alleen aan zijn vinger, haha!”

Graffiti

Durst is sowieso erg gecharmeerd van kunst en dan met name street-art. Sterker nog: als je door Amsterdam loopt en een mooi stukje graffiti staat te bewonderen, is de kans aanwezig dat Fred Durst er verantwoordelijk voor is. Hij loopt in Amsterdam standaard met een spuitbus op zak rond.

“In Amsterdam is het zo relaxt om een paar stukken op de muur te spuiten. Het maakt niet uit of je het op klaarlichte dag doet, er is toch niemand die er wat van zegt. Ik denk dat ik in juli ook maar weer wat ga zetten. Het liefst op een hoog gebouw, zodat iedereen het kan zien. Kan jij niet even helpen?”


Limp Bizkit staat op 7 juli in HMH, Amsterdam.