AMSTERDAM - Het debuutalbum van de Deense folkpopband Treefight For Sunlight, A Collection Of Vibrations For Your Skull, verscheen begin dit jaar. Toch verlangt de vierkoppige formatie weer naar de afzondering die voor het maken van de plaat zo belangrijk was.

“Voor ons was dat noodzakelijk, dan zijn we op ons best”, benadrukt toetsenist Niels Kirk. “Momenteel zijn we bezig met een tournee en het promoten van ons album. Daar zijn we vijftig procent van onze tijd aan kwijt."

"Die andere vijftig procent besteden we aan het schrijven van nieuwe muziek, zodat we ons zo snel mogelijk weer kunnen afzonderen.” Dat was echter niet altijd vanzelfsprekend voor de jeugdvrienden.

Bassist Christian Rohde Lindinger: “Eerst woonden we alle vier ergens anders. Dat betekende dat we de muziek in korte periodes moesten schrijven. Nu we allemaal in Kopenhagen wonen, zijn we veel beter in staat om gezamenlijk te werken aan nieuwe ideeën.”Vooral in thuisland Denemarken werd het debuut goed ontvangen, maar ook elders in Europa is Treefight For Sunlight een naam die steeds vaker valt. “Het verbaast me altijd als mensen onze muziek leuk vinden”, zegt drummer Mathias Sørensen daar over.

Verwachtingen

“Maar die instelling is misschien juist wel goed. Dat houdt ons met beide benen op de grond.” Kirk vult aan: “Tot op het moment dat de plaat uitkwam, hadden we geen enkele verwachting. Het maken van muziek stond voorop."

"Maar nu de respons zo goed is, brengt dat wel extra verwachtingen met zich mee.” 'Maar', benadrukken ze alle vier: “We hebben de plaat in eerste instantie voor onszelf gemaakt. Dit is wat wij mooi vinden.”