TILBURG – De tweede dag van Festival Mundial is ook dit jaar is het beduidend drukker dan de eerste dag. Niet verbazingwekkend met aansprekende namen als De Jeugd Van Tegenwoordig, Aloe Blacc, Lamb en Moby op de bill.

Bekijk alle lezersfoto's van Mundial op NUfoto

Een belangrijke factor die daarin is waarschijnlijk ook het weer. Daar waar het zaterdag met bakken uit de lucht viel, blijft het deze dag beperkt tot een sporadische druppel. Iets wat de sfeer op het festival zeker verbetert. De kinderwagen door de modder dreggen bevalt immers beter dan voortdurend schuilen voor de regen.

Maar het zijn de acts die het festival maken. Eerste uitschieter daarin is Aloe Blacc die de Fontys Stage tijdelijk weet om te bouwen naar een Soul Train-uitzending. Pakkende en geëngageerde soul en rap die een goede ontvangst krijgt in de tent.

Net als later op de avond Shantel, die met een feestelijke Balkan-set tot ver buiten de Fontys tent het publiek aansteekt. Maar dat is eigenlijk de lijn vanaf opener Jungle By Night, die met de afrobeat aan het begin van de dag de lat al vrij hoog legt op het Fontys Stage.

Kippenvel

Lamb gaat daar later op dat zelfde podium echter eenvoudig overheen. Na een sabbatical van vijf jaar is het duo onlangs gekomen met een nieuw album genaamd 5. Uiteraard wordt daar veel werk van gespeeld, maar het is het oudere werk dat werkelijk de sfeer zet. Nog steeds kruipt de band onder de huid en nog steeds staat het kippenvel op de arm.

Muzieklab Brabant heeft speciaal voor Festival Mundial Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) samengebracht met de Turkse popster Hayko Cepkin. Een samenwerking die op een volle Here Be Dragons-tent mag rekenen en leidt tot een samenkomst van het beste uit de werelden tussen Istanbul en ’s Hertogenbosch.

Participatie

Net daarvoor heeft De Jeugd Van Tegenwoordig gedaan waarvoor ze uitgenodigd waren, het hoofdveld op zijn kop zetten. Hele gezinnen gaan mee in de grappen en grollen van de hiphoppers uit Amsterdam. Jong tot oud gaat mee in elk verzoek om participatie.

Er wordt gesprongen, meegezongen en een enkel kinderoor wordt bedekt wanneer het trio verzoekt om klootzakken te scanderen. Meer participatie dan later op de avond bij Fun Lovin’ Criminals. Geenszins een slechte show, maar evenmin een uitschieter.

Weggevaagd

De mix van blues, soul en hiphopstaat altijd garant voor een feest, maar de herinnering aan de New Yorkers wordt aan het eind van Festival Mundial eenvoudig weggevaagd door Moby.

Bouwend op een collectie aan Greatest Hits-releases kan de kleine kale man met zijn band een set opbouwen die een dik uur bestaat uit herkenning. Vanaf de eerste toon is het dan ook feest op het veld voor World Stage.

Smeken

Terwijl de zon wegzakt achter de horizon staat het publiek tot ver achter de geluidstoren te bewegen. Heel even zakt de set in, wanneer Moby faalt in het coveren van de Johnny Cash-hit Ring Of Fire. Maar daarna biedt hij weer precies dat waar een dikke tien- a vijftienduizend bezoekers om smeken.

Hit na hit na hit om te eindigen in een zeven minuten durende rave. Daarmee krijgt het verkleinde Mundial de aflsuiter die het verdiend. Weliswaar niet meer zo werelds als voorheen, maar in het publiek nog even gemêleerd.

Kinderwagen

Tot laat in de avond rennen de kinderen rond, opzoek naar bekers, lopen gezinnen met kinderwagen door het park. Weliswaar minder gezinnen en minder volks, door een combinatie van slecht weer en prijsverhoging van de tickets.

Maar met de brede programmering, nog steeds met het oog op de wereld, biedt Festival Mundial nog steeds genoeg variatie voor een gevarieerd publiek. Zelfs al is het gehalveerd in subsidie en daarmee gehalveerd in formaat.

Bekijk alle lezersfoto's van Mundial op NUfoto