UTRECHT - Het Utrechtse muziek-, kunst- en wetenschapsfestival De Beschaving is weer terug. Ondanks het slechte weer wist de organisatie een sterke editie neer te zetten. Nu.nl geeft een kort overzicht van de festivaldag.

De Beschaving werd een jaartje overgeslagen, veranderde van locatie en daarmee ook van sfeer. De Botanische Tuinen van de universiteit maken de ervaring uniek. Omringd door groen, zoekt de bezoeker zijn weg naar de verschillende podia.

De Belgen van de band Balthazar spelen als ervaren en goed op elkaar ingespeelde muzikanten. Hun liedjes, waarvan sommige al bescheiden hitjes zijn geweest, klinken aanstekelijk in het gehoor. Het enthousiasme spat er helaas niet altijd van af.

Bombay Bicycle Club speelt veel materiaal van prachtplaat We Had The Blues But Shook Them Loose, maar minder overtuigend dan verwacht. De band speelt soms slordig en mist live de spanning en energie van het album. De formatie moet het dan toch vooral hebben van hun goed opgebouwde indienummers.

Veilig

Het laatste album Butterfly House ligt al een tijdje in de schappen, dus heel verrassend is de show van The Coral niet. Maar het blijft een heerlijk Brits en nonchalant bandje, dat vertrouwd de toppers van zijn repertoire speelt. Een veilige keuze echter voor De Beschaving.

De band die tot in den eeuwigheid wordt geassocieerd met het hitje van het WK 2010 is Ginger Ninja. De band bewijst nu veel meer in zijn mars te hebben. Steengoede, opzwepende electropop, waarvan het een raadsel is dat daar geen tweede hit tussen zit.

Psychedelica

‘Wij zijn die band met die lange naam", wordt halverwege door een van de bandleden van And So I Watch You From Afar geroepen. Maar tussen alle grapjes door is dit de verrassing van de dag: instrumentale postrock met uitstapjes naar psychedelica en indie. De Beschaving wordt wakker geschud.

Slaapliedjes

Het andere uiterste komt van Villagers: folky slaapliedjes met de intense vocalen van zanger Conor O’Brien. De kleine man zingt de longen uit zijn lijf en wordt magisch begeleid door zijn band. Zonde dat de harde drums van De Staat de intieme sfeer soms ruw onderbreken.

De Beschaving heeft zich met deze editie weer op de kaart gezet tussen de leukste en meest sfeervolle alternatieve festivals van het land. Vooral de link met wetenschap en experiment heeft bij velen de ogen geopend. Zeker voor herhaling vatbaar.