AMSTERDAM - Krankzinnig en virtuoos tegelijk, slechts weinig acts kunnen die twee labels op zichzelf plakken. Het Amerikaanse funkmetaltrio Primus behoort tot dit schaarse gezelschap.

Dat de fans hongerig waren naar Primus, bleek al lang van te voren. De groep rondom meesterbassist Les Claypool wist in nagenoeg een uur alle kaarten voor hun optreden in Paradiso te verkopen. Het nieuws dat de band nog dit jaar het eerste album in elf jaar uitbrengt werd ook met daverend applaus ontvangen.

Excuses voor het lange wachten kregen de fans echter niet van Claypool, die de afgelopen jaren in Amerika bleef, de band kortstondig ophief en zich op soloprojecten stortte. Het zal de verdienste van het sterke optreden zijn dat er niet naar gevraagd werd.

In ruim twee uur geven de Californiërs, die in originele bezetting aantreden, een show die van begin tot einde weet te boeien. Claypool, die ooit nog auditie deed bij Metallica en te goed werd bevonden, krijgt bovendien alle ruimte om zijn baskunsten te vertonen.

Weergaloos

Nummers worden lang uitgesponnen en als opbouw naar de climax komt menig weergaloze solo voorbij. Of dit nu op een elektrische, akoestisch-, contra- of zessnarige bas gebeurt, de stukken werden nooit langdradig en wisten de bezoekers in de greep te houden.

En als de muziek niet goed genoeg is, dan is er altijd nog de maffe verschijning van Claypool – bolhoed, gilet, puntbaardje en houten Klaas-dansbewegingen – die de moeite waard zijn om naar te kijken.

Culthits

Geflankeerd door twee reusachtige astronauten wier vizieren als tv-schermen voor allerlei maffe beelden fungeren, richt Primus zich het eerste uur vooral op albumfavorieten. Niemand die er om maalt, maar als na ruim een uur culthits als John The Fisherman en My Name Is Mud voorbij komen, gaat het dak er pas echt af.

Claypool zag dat het goed was en zal na afloop extra veel van zijn friet met mayonaise genoten hebben, waarvan hij zegt die zo te hebben gemist. Niemand die het erg had gevonden als hij de laatste twaalf jaar wat vaker een patatje was komen eten. Hopelijk denkt hij dat nu zelf ook.