LOS ANGELES - De saxofonist van de band van Bruce Springsteen, Clarence Clemons, is zaterdag overleden.

Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times.

Bruce Springsteen noemt het verlies van de saxofonist en goede vriend immens. "We zijn vereerd en dankbaar dat we hem hebben gekend en dat we bijna veertig jaar met hem op hebben mogen treden", schrijft Springsteen op zijn website.

"Clarence heeft een schitterend leven gehad", concludeert Springsteen. The Boss schrijft verder dat Clemons zich tijdens elk concert volledig gaf.

"Hij hield van de saxofoon en van onze fans. Hij was een goede vriend en met hem aan mijn zijde konden de band en ik een verhaal vertellen dat veel dieper ging dan enkel onze muziek", schrijft Springsteen. "Zijn leven, zijn herinnering en zijn liefde leven voort in dat verhaal en onze band."

The Big Man

Clemons speelde in Springsteens E Street Band sinds 1971 en droeg daar de bijnaam The Big Man. In nummers als Born to Run en Jungleland speelde de Amerikaan solo's. Ook had Clemons een hit in 1985 met You're a friend of mine, een duet met Jackson Browne.

Clemons werd op 11 januari 1942 geboren in Norfolk in de staat Virginia. Op de middelbare school begon hij met saxofoon spelen. Ook was hij een talentvol American footballspeler, maar een auto-ongeval maakte een einde aan zijn droom om profspeler te worden.

Hippe rocker

In 1971 hoorde Clemons over een hippe jonge rocker in New Jersey. Clemons liep de club binnen waar Bruce Springsteen die winderige avond speelde. De wind rukte de deur uit de handen van Clemons en alle ogen in de zaal waren meteen op hem gericht, ook die van Springsteen.

Springsteen verwelkomde Clemons meteen op het podium. Clemons vertelde daar in 2009 over: ''Toen ik het podium op stapte, zag ik al voor me hoe de toekomst zou worden. Ik wist dat Springsteen degene was waar ik naar zocht, degene die me een stap verder zou kunnen brengen. Het was liefde, liefde op het eerste gezicht.''

Clemons overleed aan de gevolgen van een beroerte die hij op zondag 12 juni had. Hij is 69 jaar geworden.

Clarence Clemons (69) overleden