AMSTERDAM – Op haar onlangs verschenen album 300 Days At Sea grijpt zangeres Heather Nova terug naar bepalende momenten uit haar jeugd, terwijl ze tevens haar koers uitzet voor de toekomst. “De zee vormt een belangrijk thema in mijn leven”, zegt ze tegen NU.nl.

“Het maritieme thema is tevens een metafoor voor het schrijven van liedjes”, legt de zangeres uit Bermuda uit. “Een liedje schrijven is net alsof je wordt rondgeslingerd in een storm van emoties. Je weet niet wanneer je arriveert, maar zodra je klaar bent voelt het alsof je vaste grond hebt bereikt.”

“Mijn leven draait om de zee. Ik heb een groot deel van mijn leven op een boot gewoond. Als ik liedjes ga schrijven, dan ga ik terug naar zee. Daar schrijf ik mijn albums. Het revitaliseert me, die connectie met de natuur. Ik heb dat gevoel van de wildernis nodig om te voelen dat ik leef.”

“Het leven op zee is echt erg intens en enerverend. Enerzijds is er een serene kalmte, wanneer je ’s nachts omringd wordt door enkel de sterren en de maan. Als er niks om je heen is, voel je je zo alleen. Soms kan het ook heel eng zijn, tijdens een storm. Dan wil je overal zijn, behalve daar. Er zijn zoveel uitersten.”

Walvissen

“Mijn fijnste herinnering aan mijn jeugd op zee, was toen we op de Atlantische Oceaan een groep walvissen tegenkwamen. Mijn moeder had in National Geographic gelezen dat walvissen van muziek hielden, dus ze zei dat ik mijn viool moest halen en liedjes voor ze moest spelen.”

“Ik zei: ‘Mam, dat is een beetje raar.’ Maar ze vond dat ik het toch moest doen. Ik pakte mijn viool en speelde een paar deuntjes. Vervolgens gingen de walvissen rond onze boot zwemmen. Dat was een heel speciaal moment. We hadden contact met die dieren door middel van muziek.”

Stad

Toen Heather Nova volwassen werd, besloot ze naar Londen te verhuizen. “Het was erg spannend”, vertelt ze. “Ik moest het ervaren om in een grote stad te leven. Te midden van waar het allemaal gebeurt. Ik moest het ondervinden wat mensen in de stad deden.”

“Londen deed me goed. Ik begon daar met het maken van rockmuziek. Ik moest uit mijn veilige zone komen, want kunst komt niet voort uit gemak. Het gaat over risico’s nemen. Op mijn nieuwe album werk ik weliswaar met dezelfde mensen als op Oyster (haar doorbraakalbum uit 1994, red.), maar dat is omdat ik diezelfde rauwheid terug wilde halen en niet omdat het veilig voelde.”

Commercie

Hoewel het stemgeluid van Heather Nova onmiddellijk herkenbaar is, klinkt haar muziek door de jaren heen desondanks anders. “Ik zou verveeld raken als ik mezelf zou blijven herhalen. Dat zou commercie zijn, wat een platenmaatschappij zou willen. Maar die heb ik niet meer.”

“Ik denk niet op die manier na over het maken van muziek. Ik maak muziek die ik opwindend vind en niet zodat het op de radio gedraaid kan worden.” Nova luistert af en toe haar oude albums terug. “Ik vind het album Glow Stars (debuut uit 1993, red.) heel lief klinken, omdat het zo naïef is. Dat was ik in mijn huiskamer met een recorder. Ik wist toen van toeten noch blazen over de muziekindustrie.”

Beheersen

De geboorte van haar eerste kind was een grote verandering in het leven van de zangeres, die voorheen bijna continu aan het touren was. Nu doet ze dat nog maar twee maanden per jaar. “Muziek is een groot deel van mijn leven, maar het beheerst mijn leven niet.”

“Je perspectieven op het leven veranderen als je een kind krijgt. Het leven draait niet meer alleen om jou, maar het draait plotseling om iemand anders. Je gaat anders nadenken over dingen en de toekomst. Zelfs over de toekomst wanneer je er zelf niet meer bent.”

Norm

Ze wil haar zoon dezelfde vrijheid gunnen die zij als kind ook genoten heeft. “Ik wil hem niet op dezelfde manier opvoeden zoals mijn ouders gedaan hebben, maar wel op een soortgelijke manier. Het is belangrijk dat je je bij alles afvraagt waarom dat je het zo doet. Het is fout om alles zo te doen omdat het conform de geldende norm is.”

“Iedereen laat zijn kind naar school gaan, maar niemand staat erbij stil waarom school bestaat. Is dit echt de beste manier om een kind dingen aan te leren?” Af en toen gaat haar zoon mee op tour. “Dat hoort bij zijn opleiding. De wereld zien en naar musea gaan. Wanneer hij vragen gaat stellen over algebra, is het tijd om hem naar school te sturen.”

Kompas

Het liedje Turn The Compass Round op 300 Days At Sea, gaat over het kompas van het schip waarop Nova haar jeugd doorbracht. Dat schip werd door haar vader gebouwd, maar zonk zo’n tien jaar geleden. Het zette haar aan dit album te maken. “Toen ik in de supermarkt stond, kwam er iemand naar me toe die zei dat hij het kompas had opgedoken.”

“Hij wilde het aan mij geven, omdat mijn muziek blijkbaar veel voor hem betekend had. Ik was het ding vergeten, maar toen ik het weer zag, gingen er zoveel emoties door me heen. Ik liet mijn boodschappen spontaan vallen.” De zangeres krijgt waterige ogen terwijl ze erover praat. “Het terugkeren van het kompas heeft me aangestuurd om deze reis vol herinneringen te ondernemen.”


Heather Nova geeft op 17 november een concert in Effenaar in Eindhoven.