LONDEN – De ogen van Jill Scott lopen even vol als NU.nl haar aan het einde van een lange persdag spreekt in Londen. Ze mist haar zoon, maar is intens gelukkig. “Ik voel me vrouwelijker en levendiger dan ooit tevoren.”

De zangeres staat dan op het punt om haar vierde album uit te brengen: The Light Of The Sun. Een plaat die symbool staat voor een bijzondere en ingrijpende gebeurtenis in haar leven; de geboorte van haar zoon Jett.

Daarnaast is het Scotts vierde album. Een belangrijk en bijna heilig getal voor de zangeres. Een nieuwe start, daar moest het nummer, dat Scott al haar levenlang achtervolgt, voor staan.

“Ik ben geboren op de vierde dag van de vierde maand. Mijn naam heeft vier letters en die van mijn zoon ook. Ik volg het nummer al mijn hele leven en ben blij dat het juist op zo’n doorslaggevend moment ook aanwezig is.”

Liefdesverdriet

Haar ogen lichten op als ze het over de jongen heeft. Hij is, nadat de relatie met de vader stukliep, de belangrijkste persoon in haar leven. Niet gek dus dat hij een grote rol speelt op het album, net zoals het liefdesverdriet waar zijn vader verantwoordelijk voor was.

“Ik heb een app op mijn iPhone waarmee we samen muziek maken. Ik heb zo ontzettend veel plezier met die jongen. Hij heeft mijn leven op zijn kop gezet. Hij is knap en gaat deftig met de vrouwen om. En dat voor iemand die vorige maand twee geworden is.”

Vrijheid

“Hij houdt van hiphop en nog meer van Michael Jackson. This Is It moet twee keer per dag gekregen worden, haha! Hij zorgt ervoor dat ik meer uit mijn leven wil halen dan ooit tevoren. Hij geeft mij tegelijkertijd een soort van vrijheid.”

“Ik wijk tegenwoordig veel meer af van de standaard liedjesstructuur. Veel freestylen, dat voelt goed. Een beetje noodgedwongen ook, want ik kon mijzelf niet aanzetten tot het schrijven van nieuwe liedjes. Het moest spontaan gebeuren.”

Waardeloos

“Ik ben een hele tijd waardeloos geweest in de studio. Ik maakte mij alleen maar zorgen over mijn baby. Ik stond elke dag verschrikkelijk vroeg op, maar stond tegelijkertijd tot diep in de nacht in de studio, zonder inspiratie. Dat maakte mij kapot.”

Hoewel de weken in de studio slopend waren, zorgden zij wel voor de meest rauwe en de eerlijkste plaat die de zangeres tot nu toe gemaakt heeft. Er is niets ingestudeerd en niets vooraf afgesproken. De studio in, spelen en hopen dat er iets moois ontstaat, was het devies.

Schaduw

“De albumtitel staat niet alleen voor een veilige, maar vooral voor een eerlijke plaats. In de volle zon is er geen stukje schaduw om je in te verschuilen en om je donkere kant op te zoeken. Dat had ik nodig. Ik moest weer plezier gaan maken.”

“Dat kwam beetje bij beetje, bijvoorbeeld toen ik hoorde dat Anthony Hammilton een nummer voor mij had. Ik kon het niet geloven! Voor ik het nummer ook maar gehoord had, zei ik al volmondig ja. Hij is een held voor mij. Toen ik zijn stuk hoorde, werd ik helemaal verliefd.”

Radeloos

Maar uiteindelijk dient het grootste deel van de muziek toch echt door Scott zelf gezongen en geschreven te worden. Radeloos besloot ze dus maar door te blijven gaan in de studio, tot er iets magisch gebeurde.

“We zagen elkaar niet in de studio. De band begon te spelen en ik te zingen. Vaak werd ik na een minuut of twintig omhelst door de muzikanten, terwijl ik geen flauw idee had wat er gebeurd was. Het opnameproces is een grote black-out voor mij.”

Breuk

“Ik moest de muziek meteen terughoren, want ik had geen flauw idee wat ik gezongen had. Ik veroordeel mijzelf niet als er woorden uitkomen die beschamend zijn. Als ze eruit komen, dan is dat blijkbaar nodig. Negen van de tien keer dacht ik, heb ik dat echt gezegd?”

“Als ik naar mijzelf luister, hoor ik een oprecht mens haar gevoelens delen. Live gaat dat nog veel intenser worden. Ik wil ’s nachts in Paradiso optreden, dat zijn de meest waanzinnige optredens. Adele speelde daar ook laatst? Ik ben ontzettend fan van haar en kijk er erg naar uit om haar te zien opgroeien. Zelf begin ik eindelijk volgroeid te raken.”