EINDHOVEN – Van Groningen tot Limburg speelt Guus Meeuwis het hele jaar door in feesttenten en op festivals. Maar eens per jaar pakt de Brabander groot uit met zijn Groots Met Een Zachte G-concerten in het Philips Stadion in Eindhoven. Donderdagavond was de eerste van een nieuwe reeks.

In 2006 begon het bij Guus Meeuwis te knagen. Zou het hem, net als andere Nederlandse artiesten, lukken een stadion te vullen? Meeuwis reserveert het Philips Stadion voor drie avonden die snel uitverkopen.

Vijf jaar en tien dagen na dat eerste concert, op zondag 19 juni, speelt Guus Meeuwis voor de 25e keer op de grasmat van ‘zijn’ voetbalclub en sluit de zanger zijn zesde Groots-reeks af. Doormiddel van twee enorme catwalks is er veel ruimte voor contact met het 34.000 koppen tellende publiek en de sfeer in het stadion is daardoor ongeëvenaard.

De Brabantse zanger start zijn optreden gepast met Ik Wil Nog Niet Naar Huis. Zijn laatste single Dit Lied passeert de revue en “het regent meters bier” bij 't Dondert En ’t Bliksemt, zoals dat traditioneel bij elk optreden van Meeuwis het geval is.

Reünie

Wat ook traditie is, is de surprise act. Onderbraken in het verleden al onder meer Frans Bauer en Marco Borsato (de laatste zelfs twee keer) de set voor een aantal eigen nummers en duetten, dit jaar was de verrassing wel erg groot met de reünie van Doe Maar.

Na een medley van Meeuwis met daarin nummers met in de titel een vrouwennaam (achtereenvolgens Domino van Clouseau, Peter Koelewijns Angeline en Boudewijn de Groots Annabel), is het een kleine stap naar Doe Maars Belle Helene. De band komt uit de vloer van het podium en speelt een handvol hits, waaronder 1 Nacht Alleen en Is Dit Alles. Dit snakt naar meer.

Hits

Hierna is het weer tijd voor Guus Meeuwis, die vanavond zijn grootste hits tot het eind laat liggen. Het ondertussen al beschonken geraakte volk vindt het geen enkel probleem te moeten wachten om me te blèren met Het Is Een Nacht (Levensecht…), Per Spoor (Kedeng Kedeng) en Ik Wil Je.

Maar ook de fragielere liedjes Laat Mij In Die Waan en het alternatieve Brabantse volkslied Brabant blijven fier overeind in het Philips Stadion. Het kost Meeuwis ogenschijnlijk weinig moeite een stadion van dit formaat te bespelen.

Entertainer

De bescheiden liedjesschrijver ontpopt zich in het stadion tot een entertainer pur sang, iets wat bij normale optredens minder zichtbaar is. Meeuwis is hard op weg een van de grootste stadionartiesten van Nederland te worden.

Om al 25 keer een stadion vol te laten lopen is een grootse prestatie. Groots met een grote G. De eerste twee concerten voor 2012 zijn alweer aangekondigd en reeds bijna uitverkocht. Het moge duidelijk zijn waarom.

Guus Meeuwis treedt op in Eindhoven