AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: The Road Ahead (Miles Of The Unknown) van City To City.

In 1999 scoorde de Nederlandse band City To City, bestaande uit Maarten van Praag en Sandro van Breemen, een grote hit met het nummer The Road Ahead (Miles Of The Unknown). Vier weken lang bivakkeerde het liedje op de eerste plaats van de Top 40.

Een bijzonder liedje, aldus zanger en gitarist Van Praag tegenover NU.nl. “Er kwamen wel eens mensen na een optreden naar mij toe en die vertelden me dat ons liedje hun leven had gered. Die stonden op het punt er een eind aan te maken."

"Wat het precies in die tekst is wat ze er van heeft weerhouden weet ik niet, maar het is wel gek als je daar mee geconfronteerd wordt.” Zeker als er wordt gekeken vanuit welk oogpunt de tekst en muziek werden geschreven: voor een autoreclame.“Wij zaten in een gebouw met bovenin de studio van Henk Temming en beneden een bedrijfje dat geluid en muziek verzorgde voor commercials”, herinnert de 35-jarige Van Praag zich. “Zij hadden een liedje voor een automerk geschreven, maar wisten niet zo goed wat ze er mee aan moesten."

"Op een dag was ik al naar huis, terwijl Sandro nog bezig was in de studio. Rens van der Meer en Jan de Roos, de eigenaren van dat bedrijfje, vroegen Sandro of hij even wat in kon zingen. Hij hoorde de melodie van The Road Ahead een paar keer en vervolgens heeft hij in drie takes dertig seconden van dat liedje ingezongen.”

Aanwijzingen

Vanaf dat moment ging het balletje rollen. Van Praag: “Het kwam echt uit de lucht vallen. Uiteindelijk hebben we het maar afgemaakt, omdat we aanwijzingen kregen dat mensen het wel mooi vonden.”

Het was een droomstart voor het tweetal. Maar na de release van het album in datzelfde jaar, doofde de vlam van succes al snel. Wat volgde waren hoge verwachtingen die ze niet waar konden maken. “Wij wisten direct al dat dat heel moeilijk zou worden. In dat opzicht was het succes een vloek.”

Twaalf

Het eerste album stond veertien weken in de Album Top 100, maar wist nooit hoger te klimmen dan de 34e positie. Een tweede album zou uiteindelijk nooit verschijnen. “We hadden daar zestien liedjes voor opgenomen, maar van de platenmaatschappij mochten er maar twaalf op.”

Vanaf dat moment begonnen de moeilijkheden pas echt: “Dan moet je kiezen welke vier er afvallen en dat is alles bepalend voor hoe je album klinkt en welke richting je opgaat. Alle nummers waren namelijk zeer uiteenlopend, van ballads tot keiharde rock.”

Kiezen

Zanger Sandro van Breemen wilde zijn muzikale hart volgen en meer de rockkant op. Van Praag daarentegen zag een tussenstap voor zich: een brug slaan tussen The Road Ahead en de alternatieve muziek die ze ook wilden maken. “De platenmaatschappij en het management kozen mijn kant."

"Sandro wilde goed over die beslissing nadenken.” Later kreeg Van Praag een telefoontje met de mededeling dat zijn collegamuzikant zich daar niet mee kon vereenzelvigen; het einde van City To City.

Zonde

“Ik vond dat zonde. Ik dacht dat als wij gaan doen wat iedereen wil – platenmaatschappij en het management – dan kunnen we een mooi vervolg geven aan onze carrière.”

Het einde van de band in 2002 betekende ook een lange muzikale pauze voor Van Praag. Pas in maart 2011 bracht hij zijn eerste soloplaat uit onder de artiestennaam Ma*rten.