LANDGRAAF – De Britse zangeres Eliza Doolittle stond maandag nog op Pinkpop, maar ondertussen is ze al bezig met liedjes voor haar tweede album. “Ik vind het moeilijk om mijn liedjes in de studio vorm te geven”, zegt ze tegen NU.nl.

Eigenlijk heet de 23-jarige zangeres uit Londen Eliza Caird, maar ze nam de artiestennaam Eliza Doolittle aan, naar één van de karakters uit het toneelstuk Pymgalion (vooral bekend in zijn musicalvariant My Fair Lady). Haar titelloze debuutalbum bevat onder andere de hits Skinny Genes en Pack Up.

“Ik ben nog steeds bezig mijn album in diverse landen te promoten”, zegt Doolittle over haar vorig jaar verschenen plaat, waarvan ze een groot aantal nummers zong op Pinkpop. “Maar in de tussentijd blijf ik continu liedjes schrijven.”

Ze onthult dat ze onlangs demo’s heeft opgenomen van nieuwe liedjes die ze schreef met producers Craigie Dodds (die ook aan haar eerste album meewerkte) en P*Nut, die eerder al werkte met Faithless, Dido en Amy Winehouse. “Ik werkte jaren geleden al met P*Nut. Het eerste nummer dat we maakten was Running For Life.”

Stap

Het liedje verscheen op de hiphopsoundtrack Adulthood, uit 2008. De beatmaker van Dido werkte niet mee aan het debuutalbum van Eliza Doolittle, maar inmiddels hebben de twee elkaar weer gevonden. “We hebben een paar demo’s gemaakt. Het wordt een stap in een andere richting.”

De zangeres heeft er moeite mee haar ideeën voor nummers om te zetten naar daadwerkelijke liedjes. “In de studio komen liedjes er anders uit dan dat ik ze in mijn hoofd heb”, vertelt ze. “Ik experimenteer veel in de studio en gedurende dat proces verandert een liedje erg veel.”

Connectie

Hoewel het optreden op Pinkpop Doolittle goed afging, verlangt ze toch naar kleinere zaaltjes. “In Engeland geef ik veel optredens op grote festivals. Ik ben er niet aan gewend, maar het is toch leuk. Wel is het lastig om een connectie met het publiek te maken.”

“Ik geef de voorkeur aan een intieme ambiance, zodat je mensen ook kunt aanraken en zo.” Van de roze hoedjes op Pinkpop kijkt de zangeres niet erg op. “Ik ben wel vaker op festivals geweest waar mensen zich verkleedden. Als het publiek zich maar amuseert.”