PRAAG - Een zoekgeraakte opera van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi (1678-1741) is volgende maand in Praag voor het eerst in 284 jaar te horen.

Een Tsjechische expert heeft een reconstructie gemaakt van het stuk, getiteld L'Unione della Pace, e di Marte.

Vivaldi schreef de opera in 1727 ter gelegenheid van de geboorte van de eerste kinderen van de Franse koning Lodewijk XV, de tweelingzusjes Louise Elisabeth en Anne Henriette.

Het stuk werd in september van dat jaar uitgevoerd, maar daarna nooit meer. Het libretto bleef bewaard, maar de partituur verdween spoorloos.

Reconstructie

De Tsjechische dirigent, componist en klavecinist Ondrej Macek heeft een reconstructie gemaakt op basis van melodieën van andere werken die Vivaldi in die periode schreef.

Het was volgens hem in die tijd zeer gebruikelijk dat componisten die onder tijdsdruk opdrachtwerken moesten afleveren, thema's 'hergebruikten'.

Bekend

''Toen ik het libretto voor het eerst las, zag ik al dat veel liederen mij bekend voorkwamen'', aldus Macek. Hij leidt op 4 juli zelf de première van de gereconstrueerde opera tijdens een aan barokmuziek gewijd festival dat vanaf 17 juni in Praag wordt gehouden.

Macek was drie jaar geleden ook verantwoordelijk voor de herontdekking van Argippo, een andere 'verdwenen' opera van Vivaldi.

Dat stuk verdween kort nadat de componist het in 1730 had voltooid.

Lange tijd werd aangenomen dat het bij een brand verloren was gegaan maar de Tsjech vond het grootste deel terug in Duitsland en vulde de ontbrekende bladzijden zelf aan.