AMSTERDAM - Als U2-frontman Bono vooraf had geweten hoeveel moeite het zou kosten de musical Spider-Man: Turn off the Dark op de planken te brengen, was hij er nooit aan begonnen.

Dat vertelt de zanger, die met bandmaatje The Edge tekende voor de muziek van de Broadwayproductie, in een interview met The New York Times.

"Als we vooraf hadden ingeschat dat het zo lang zou duren, had geen haar op mijn hoofd er ook maar aan gedacht", onthult Bono. Aan de musical Spider-Man: Turn off the Dark is jarenlang gewerkt.

Door het lange werken voelde de U2-frontman zich naar eigen zeggen geregeld 'artistiek impotent'. "De eerste keer dat ik Spider-Man geweldig vond, is 2,5 week geleden", bekent Bono.

Duurste productie

Spider-Man: Turn off the Dark, de duurste productie in de geschiedenis van Broadway, kampte met financiële tegenslagen en verschillende ongelukken op de set. Na tegenvallende verhalen van bezoekers en recensenten werd het verhaal herschreven, de nieuwe versie gaat volgende week in première.

Ondanks alle veranderingen vinden Bono en The Edge de musical nog maar voor negentig procent af. De overige tien procent moet volgens de heren deze zomer rondkomen.

Niet tevreden

De rockers zijn nog niet tevreden over de relatie tussen Spider-Mans alter ego Peter Parker en de schurk van het verhaal, de Green Goblin.

Hoewel Bono achteraf zegt er nooit aan te hebben moeten beginnen, is hij wel trots op het project. "Zelfs toen ik baalde van het verhaal en de verschrikkelijke manier waarop de muziek werd gebruikt, vond ik de musical iets magisch hebben."