LANDGRAAF – De finale van Pinkpop 2011 nadert zijn ontknoping. Kaiser Chiefs, 30 Seconds To Mars en Deadmau5 doen verwoede pogingen de meest memorabele festivalact van het jaar te worden, maar Foo Fighters wint met gemak.

Je hebt een rijtje bands die je kunt rekenen tot de ultieme festivalact. Foo Fighters is er daar eentje van, maar ook The Prodigy, Rammstein en Franz Ferdinand. Kaiser Chiefs behoort eveneens tot dat rijtje.

Een jaar of vijf geleden althans, toen de band met slechts één album aan materiaal een oersterke show wist neer te zetten. Daarna werd het materiaal simpelweg minder goed en bleef Kaiser Chief grotendeels teren op de sterke nummers van het debuut.

Anno 2011 leunt de ene helft van het concert nog steeds op die nummers, de andere helft op veelbelovende, maar nog volstrekt onbekende nieuwe nummers. Inmiddels hebben we het kunstje wel gezien, hoewel het nieuwe materiaal nieuwe impulsen geeft aan een doodgespeelde setlist. (PO)

30 Seconds To Mars

Een voormalig acteur die niet op beeld vastgelegd wilt worden. Enigszins tegenstrijdig is het wel. Jared Leto is de naam en 30 Seconds To Mars de band. De op een na laatste act van de dag heeft zijn livereputatie bepaald niet mee, maar de band levert een prima en bijna volwassen rockshow.

Leto laat het merendeel van het zingen nog altijd aan de fans over, maar zelf heeft hij ook een goede dag. Een jonge fan mag tijdens het optreden het podium op komen, met een aandoenlijk tafereel als gevolg, hoewel dat alweer snel voorbij is als de zanger het hoedje van de arme jongen jat.

Zingen

Zoals altijd is er verder ook (te) veel gepraat met het publiek en zijn het vooral de fans die het optreden bepalen. Je zou zeggen dat Leto een goede dag als deze (hij is eindelijk eens een echte zanger) zou benutten om zelf eens een groot deel te zingen, maar daar bedankt hij voor.

Toch is 30 Seconds To Mars een leuke afsluiter voor de 3FM Stage en treft Landgraaf het lang niet slecht met dit optreden. (HG)

Deadmau5

Na het platte beukwerk van The Bloody Beetroots Deathcrew 77, een dag eerder, komt nu Deadmau5 Pinkpop van een dansfeestje voorzien. Het publiek reageert er vrijwel identiek op als bij The Bloody Beetroots en ook het gezang van het de menigte is hetzelfde.

“Deze band stond er toch gisteren ook al?”, vraagt een juffrouw van een frietkraampje aan een klant, terwijl ze een toef mayonaise op een zak patat tovert.

Dj-set

Dj Joel Thomas Zimmerman gaat schuil achter het pseudoniem Deadmau5 (zeg: “dead mouse”). Behalve wat computergraphics stelt zijn show bar weinig voor; het gaat namelijk om een dj-set.

Het succes van een dj-set is het beste te beoordelen aan de hand van het aantal mensen dat staat te dansen. In dit geval dus een uiterst geslaagde set. (PO)

Foo Fighters

Pinkpop 2011 sluit in stijl af met misschien wel de beste rockband ter wereld op dit moment: Foo Fighters. Weliswaar niet zo duur als Coldplay, die op zaterdagavond het festival aandeed, maar zeker zo interessant. Waar Coldplay duidelijk moeite had het gehele veld mee te krijgen, draait Foo Fighters er zijn hand niet voor om.

Dave Grohl is ’s middags nog in de weer voor 3FM. Tijdens een 3 On Stage-sessies staat de zanger van Foo Fighters plots in een intieme setting voor krap zeventig man te spelen. Enkel gewapend met zijn akoestische gitaar, brengt hij daar zeven liedjes ten gehore. Met zichtbaar enthousiasme.

Onverwoestbaar

Datzelfde enthousiasme ziet het publiek ’s avonds terug tijdens het volwaardige concert van Foo Fighters. Nummers als Everlong, The Pretender, My Hero en Monkey Wrench blijken onverwoestbaar.

Tijdens het nummer Cold Day In The Sun neemt drummer Taylor Hawkins de vocalen op zich. Foo Fighters zijn heer en meester op Pinkpop 2011 en doen alle eerdere acts dit jaar verbleken. (PO)