LANDGRAAF - Het Pinkpopoptreden van Coldplay is het recordbedrag van 1,3 miljoen euro meer dan waard.

''Er is een gigantische hoeveelheid mensen op af gekomen'', legde Pinkpopbaas Jan Smeets maandag op de derde en laatste dag van het festival in het Limburgse Landgraaf uit.

Hij reageerde op kritiek die ChristenUnievoorman Arie Slob maandag uitte op Pinkpop. Slob vindt dat Smeets, die stevige kritiek had op de btw-verhoging van het kabinet, nooit zo'n dure band had moeten boeken.

Smeets kijkt tevreden terug op de 42ste editie. ''Alle bands zijn op komen dagen. Je moet toch elk jaar maar weer waarmaken wat je hebt beloofd.''

Ook het weer betreft hebben de festivalgangers dit jaar niets te klagen gehad. ''Alleen kort voor het allereerste optreden regende het een paar minuten flink'', zei Germ (33) uit het Friese Sneek.

Mensen haalden hun poncho's meteen tevoorschijn. Maar verder is er praktisch geen druppel gevallen. ''De tweede dag was bijna te warm'', zei Germ met roodverbrand gezicht. Uit alle hoeken van het land zijn mensen op het festival afgekomen.

Campings

Op de laatste dag is het gras een stuk minder groen, vooral op de bomvolle campings. Die lagen na drie dagen bezaaid met lege bierblikjes, plastic bekertjes, chipszakken en ander afval.

Maandag rond het middaguur lagen sommigen nog compleet knock-out in de tent, anderen zaten rustig op een stoeltje voor de tent, en weer anderen stonden alweer volop te dansen.

Germ uit Sneek is ''positief verrast door Lifehouse: wat een geweldige band, net als White Lies.'' En velen zijn enthousiast over de hoofdact Coldplay.

Ook ging het publiek maandag goed los op de Nederlandse band Go Back to the Zoo. Andere acts waren onder andere Kings of Leon, Kaiser Chiefs, Wolfmother en Elbow.

XTC-pillen

Het Openbaar Ministerie (OM) had festivalbezoekers van te voren gewaarschuwd voor verkeerde xtc-pillen, die onlangs aan drie mensen in Limburg het leven kostte. ''Laat je geen pilletje aanpraten'', herhaalde Smeets maandag vanaf het podium.

Medewerkers van de EHBO moesten letten op mensen die na het flauwvallen moeilijk weer bij bewustzijn kwamen. Maar de EHBO laat weten dat er geen alcohol- en drugstoestanden hebben plaatsgevonden.

Alleen de gebruikelijke gevallen van blaren, verstuikte enkels en mensen die onwel worden. ''Festivalgangers eten en slapen drie dagen onregelmatig. Dan krijg je dat'', meent Joep Smeets van het Nederlandse Rode Kruis.

Jubileumjaar

Voor volgend jaar zijn de artiesten over het algemeen al geboekt, maar Smeets wil nog niets verklappen. Pinkpop heeft in 2012 een jubileum te vieren: het is dan de 25ste keer dat het festival in Landgraaf plaatsvindt.