AMSTERDAM – "Popmuziek is meer dan ooit hongerig naar het aller nieuwste en het nieuwste is morgen al weer oud." Met deze uitspraak illustreert Das Pop-zanger Bent Van Looy zijn dubbele gevoel over de razendsnelle veranderingen binnen de popmuziek.

Zelf is hij samen met zijn band al sinds 1998 actief binnen de muziekwereld. In dat jaar verscheen de eerste single A Different Beat, opgenomen in Londen. Daarna verschenen de albums I Love (2000), The Human Thing (2003) en Das Pop (2009). In april van dit jaar bracht de formatie de meest recente plaat The Game uit.

Van Looy hoopt dat ze daarmee de aandacht van de luisteraar langer dan een paar dagen vast kunnen houden. “Vroeger had je platen zoals Thriller van Michael Jackson. Daar werden dan zes of zeven singles van uitgebracht.

Zo'n plaat kon iemand zijn leven een jaar lang begeleiden. Dat bestaat niet meer. Nu mag je blij zijn als je drie dagen deel uitmaakt van iemand's leven”, vertelt de 35-jarige zanger.“Aan de ene kant vind ik het griezelig dat je maar zo kort de tijd hebt om een impact te maken. Aan de andere kant vind ik het juist wel mooi, want popmuziek gaat over vernieuwing.” Zelf probeert Das Pop ook vernieuwend te zijn. Dat zoekt de band niet alleen in de klank, maar ook in het schrijfproces.

“We hebben de nieuwe plaat eigenlijk heel snel gemaakt”, bekent Van Looy. “Na het uitbrengen van het vorige album in 2009 hebben we heel veel optredens gegeven. Daarom hadden we onszelf verboden om nieuwe nummers te schrijven tot de nieuwe cd in de winkels lag. Anders ben je op het podium met je hart al bij het nieuwe werk.”

Embargo

“Het was een soort embargo op nieuwe nummers, dat direct werd opgeheven toen de nieuwe plaat in de winkel lag.” Daarna vertrok de band naar hun studio in Stockholm en werd er begonnen met het schrijven en opnemen van nieuwe liedjes.

“In de ochtend was er niks en 's avonds was er een nummer zoals je ze op de plaat hoort.” Over wat de band de komende periode wil bereiken is de zanger duidelijk: “Het doel is natuurlijk de totale werelddominantie, maar dat is nog niet gelukt. Misschien lukt het met The Game.”
 

Das Pop speelt donderdag 16 juni in De Melkweg in Amsterdam.