LANDGRAAF - Hanson maakte zich in 1997 onsterfelijk met de hit Mmmbop en na jaren van afwezigheid zijn de drie broertjes terug in Nederland. Het drietal is opgegroeid tijdens het continue touren. "Mijn eerste zoen was backstage bij de tourbus", zegt Zac Hanson tegen NU.nl.

Mmmbop was niet de enige hit die Hanson in Nederland scoorde, maar het was wel de eerste en de grootste. Tevens is dit het liedje dat ervoor zorgde dat de band veertien jaar na dato voor een overvolle festivaltent stond te spelen op Pinkpop. "Je moet het in perspectief zien", zegt Zac, de jongste Hanson-telg. "Mmmbop zal altijd deel uitmaken van onze historie."

Het liedje zette de puberteit van de broers uit Oklahoma volledig op zijn kop. "We speelden vijftig tot honderd concerten per jaar sinds mijn elfde. Technisch gezien ben ik nog steeds dat kleine jochie van Hanson, alleen nu ben ik 25 en heb ik twee kinderen."

Zac begrijpt het volledig dat een groot deel van het publiek alleen maar voor Mmmbop komt en heeft er vrede mee. "Een eerste indruk telt enorm." Broer Taylor vult aan: "Maar het is daardoor wel een enorme uitdaging om mensen van je nieuwe werk op de hoogte te brengen."

Cola

Zo wil Hanson aan het eind van de zomer het album Shout It Out in Nederland uitbrengen. "Het is sowieso veel werk om te laten weten dat je een nieuw album uit hebt", zegt Taylor. "Als Coca-Cola een nieuw drankje op de markt brengt, kopen mensen het ook niet meteen omdat ze de cola lekker vinden."

"Onbewust probeer je altijd een liedje te schrijven dat beter is dan Mmmbop", antwoordt Taylor op de vraag of Hanson pogingen doet om het succes van de doorbraaksingle te evenaren. "Maar dat is niet de insteek waarmee je liedjes schrijft. Maar je wilt wel altijd beter zijn dan wat je op de radio hoort."

Feestje

In de jaren negentig paste Hanson nergens echt bij, vinden de broers zelf. "Aan de ene kant had je Rage Against The Machine en Foo Fighters en aan de andere kant de Spice Girls", aldus Zac. "We hoorden nergens echt bij thuis." Taylor: "We werden op niemand z'n feestje uitgenodigd, dus we hebben zelf maar een feestje gegeven."

Taylor denkt dat Hanson in hetzelfde straatje past als Maroon 5. "Die band klinkt de laatste jaren wel erg gelikt", geeft oudste broer Isaac toe. Taylor is daar niet verbaasd over. "Dat is niet zo gek wanneer je 'Mutt' Lange (producer Shania Twain, The Corrs en Def Leppard, red.) vraagt je album te produceren. Dan klink je als een robotband."

Mars

Wanneer Taylor hoort dat Robert John 'Mutt' Lange ook een nummer op het nieuwe album van Lady Gaga heeft geproduceerd, komt hij met zijn eigen theorie over de zangeres. "Ze is een robot van de planeet Mars." Zac: "Als je een jurk draagt die van vlees is gemaakt, moet je wel een robot zijn."

"Over een jaar kondigt Steve Jobs zijn nieuwe product aan", gaat Taylor verder. "De iGaga. Iedereen kan zijn eigen Lady Gaga hebben." Zo blijken de broertjes Hanson nog altijd een beetje de jongetjes te zijn die ze waren ten tijde van hun doorbraak.

Vrouwen

Het grote verschil is dat ze nu zelf kinderen hebben. "Mijn oudste is nu acht", zegt Taylor. "We hebben al onze vrouwen tijdens onze concerten ontmoet", voegt Isaac toe. "Ze waren allemaal fans. We zijn laatst twee weken naar Londen geweest om onze plaat te promoten. Dan gaan de vrouwen mee. Zij hebben vakantie, terwijl wij aan het werk zijn."

"We zijn heel jong met alles begonnen", realiseert Taylor zich. "De meeste vrienden van mijn leeftijd hebben nog geen kinderen." Isaac: "De meest vrienden van mijn leeftijd vinden niet eens dat ik kinderen zou mogen hebben." Zac vindt dat hij en zijn broers in een luxepositie verkeren. "We hebben gewone dingen omgeruild voor de buitengewone dingen."

Ouders

"Mijn vrienden lazen over de Chinese Muur en wij stonden erop." Het is niet ondenkbaar dat de kinderen van de Hanson-boys op den duur ook een bandje beginnen, aldus Taylor. "Het zit in hun bloed. Maar ik zou dat nooit forceren. Dat is bij ons ook nooit gebeurd. Onze ouders hebben ons altijd erg beschermd."

In het najaar verwacht Hanson terug te keren naar Europa voor een concertreeks. Ook dan zal Mmmbop weer gespeeld worden. "Wij zijn geen Radiohead, die weigert hun bekende liedjes te spelen. Die band maakt geen popmuziek, maar kunst. Radiohead is niet de beste band ter wereld, maar wel de coolste."


Bekijk de 3 On Stage-sessie van Hanson op Pinkpop