LANDGRAAF – De laatste uurtjes van de zondagavond op Pinkpop worden knallend afgesloten, met de metalcore van Avenged Sevenfold, de electro van The Bloody Beetroots Deathcrew 77 en de stadionrock van Kings Of Leon.

"Pinkpop! Let's burn this motherfucker down!" Goed voor de afwisseling is het wel, een stukje metalcore van Avenged Sevenfold op de dag die tot nu toe vooral in het teken stond van makkelijke pop en huisvrouwenrock. Een beetje ironisch is het echter wel. De zanger schreeuwt de longen uit zijn lijf, terwijl het veld volstaat met gekke roze hoedjes.

De band wordt zelf echter ook met de plaat toegankelijker en heeft er weinig moeite mee om de toegestroomde bezoekers bij zich te houden. Het is hard, ja. Harder dan bands als VersaEmerge en Wolfmother bij elkaar.

Maar afschrikwekkend is Avenged Sevenfold absoluut niet (meer). Het optreden doet bij vlagen zeer aan Metallica denken en er ontstaan zowaar bijna meezingmomenten. Met vuur en al een waardige afsluiter van de 3FM Stage. (HG)

The Bloody Beetroots Deathcrew 77

Als The Bloody Beetroots Deathcrew 77 ergens goed voor is, dan is het wel voor de meest debiele bandnaam op Pinkpop 2011. Dat, en een ontzettend toegankelijk dansfeestje. Hoewel, toegankelijk? Eerder plat. Zo plat als een dubbeltje en mensen bij wie het guldentijdperk nog vers in het geheugen gegrift staat, weet hoe plat die dubbeltjes toen waren.

De Italianen hebben al flink wat remixen gemaakt, voor artiesten variërend van Britney Spears en Alphabeat tot Metallica en The Chemical Brothers. Subtiel is een woord dat niet in het vocabulaire van The Bloody Beetroots voorkomt. Van begin tot eind is het stamp- en beukwerk, met her en der een climax. De set bevat weinig uitdaging voor de electroliefhebber, maar gefeest wordt er wel. (PO)

Kings Of Leon

Kings Of Leon te commercieel geworden? Laatste plaat is kut? Greatest hits-show? Caleb Followill zou je op je bek slaan en daarna in de fik steken als je erover begint. Arrogant en vervelend als ze zijn, openen de heren gewoon met een rits nummers waar de gemiddelde bezoeker op Pinkpop waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft. Even teasen met Radioactive om daarna het verleden weer in te duiken.

Maar natuurlijk komen de hits uiteindelijk wel voorbij, met Sex On Fire als voorspelbaar collectief geluksmoment. Aangezien zo ongeveer de helft van de bezoekers vandaag waarschijnlijk wel een cover van Use Somebody heeft opgenomen, wordt ook dat lied luidkeels meegezongen.

"I don't know about you, but I'm having a great time", zegt de Followill. En je weet dat hij er geen zak van meent. Maar dat is ook wel de charme van Kings Of Leon, die verder vanavond een weergaloze show geeft. Geen crowdpleasers, maar gewoon een show die de echte fan kippenvel bezorgt. Chris Martin, eat your heart out. Dit is pas echt een waardige afsluiter. (HG)

Lees alles over Pinkpop op onze special

Bekijk alle foto´s van Pinkpop op NUfoto

Lees reacties op het festival op NUlive