LANDGRAAF – Na een dag lang wachten worden fans van Coldplay zaterdagavond dan eindelijk getrakteerd op een fikse portie Chris Martin. De band kan overduidelijk niet alle Pinkpop-gangers bekoren. Gelukkig doen ook Selah Sue en Alter Bridge goede zaken.

Zoals van te voren verwacht, puilt de tent uit als Selah Sue aan haar optreden begint en niet geheel onterecht, want een hoogtepunt van deze eerste Pinkpop-dag is een feit. Na veel wissels in de band staat het live eindelijk als een huis, al zouden blazers het helemaal afmaken. Selah Sue heeft een partij soul in haar lichaam om jaloers op te raken en zet de tent op zijn kop.

Nagenoeg alle nummers van haar debuutplaat komen voorbij, maar ook de oudere nummers zoals Raggamuffin, met een massaal meezingend publiek, en Fyah Fyah zijn ook weer prima te pruimen. Bij onze zuiderburen weten ze allang dat deze zangeres een hele grote gaat worden en vandaag sluiten een paar duizend man extra zich daar ongetwijfeld bij aan. (HG)

Alter Bridge

Voor wie vindt dat er nog maar weinig te rocken valt op Pinkpop, biedt de Amerikaanse band Alter Bridge enige compensatie. Met op Black Sabbath en Guns N' Roses gestoelde hardrock is het één van de hardste bands op Pinkpop dit jaar. Het staat mijlenver af van Creed (waaruit deze band voortkomt), mede dankzij de vocalen van Myles Kennedy.

Show-technisch laat Alter Bridge echter meer inspireren door metalbands uit de jaren tachtig, met veel nadruk op slingerende gitaren, (dubbele) solo's en een indrukwekkende lichtshow. Krachtpatserij van jewelste, waarmee Alter Bridge een voorzichtige poging doet Coldplay de wind uit de zeilen te nemen. Je moet het ze nageven dat ze een noemenswaardige poging ondernemen. (PO)

Coldplay

Volgens Jan Smeets is Coldplay de duurste band ooit op Pinkpop. Na Red Hot Chili Peppers (2006), Metallica (2008), Bruce Springsteen (2009) en Rammstein (2010) moest de oprichter van het festival dit jaar diep in de buidel tasten voor de Britse band rondom Chris Martin. En Coldplay is die investering waard. Niet alleen wegens een fantastisch optreden, maar ook vanwege een uitverkochte festivaldag.

Vanwege het aanzienlijke aantal hits dat Coldplay inmiddels heeft, worden sommige oudere nummers (waaronder de pareltjes Yellow en In My Place) weggestopt in het begin van de show. Gelukkig krijgt een prachtig liedje als The Scientist een prominente plek in de setlist, met Viva La Vida als publieksfavoriet en een fraaie toegift in de vorm van onder meer Clocks en Fix You.

Tijdens een enkel nieuw nummer (Chris Martin: “Ooit wordt dit een bekend liedje”) en tijdens door fans geliefde albumtracks als Politik wordt een groot deel van het publiek echter onrustig en lijkt zich niet meer te kunnen focussen op muziek en gaat er maar doorheen lullen. Dit onder het mom ‘erbij zijn om erbij te zijn’. Het geld was goed besteed aan Coldplay, maar deze band was niet goed besteed aan een deel van dit publiek. (PO)


Lees alles over Pinkpop op onze special

Bekijk alle foto´s van Pinkpop op NUfoto