LANDGRAAF - Voordat Coldplay zijn hits over de festivalweide uitstort, zijn er eerst nog een paar andere bands aan de beurt. Simple Plan, Ash en Elbow doen hun uiterste best om het publiek te overtuigen, met wisselend succes.

Simple Plan is vooral een band waar veel 'alternatieve' bezoekers een broertje dood aan zullen hebben. Te nep, te mainstream, te niet-punk meer en ga zo maar door. Die mensen krijgen helaas gelijk vandaag, want het optreden is een grote wanvertoning.

Er wordt een hoop tijd gerekt, matige covers van onder andere Black Eyed Peas en Pink en een Welcome To My Life dat elke vorm van explosiviteit mist. Maar aan de andere kant: zet Jet Lag eens op (met nota bene Natasha Bedingfield) en je krijgt het nummer de rest van de maand niet uit je kop.

Vandaag is het een van de weinige nummers die wel indruk maakt, net als de traditionele afsluiter Perfect. Maar al met al is het optreden van Simple Plan een groot punkpopdrama. Nagenoeg het hele veld steekt zijn of haar hand op de vraag wiens eerste Simple Plan-show dit is en voor velen zal het de enige blijven. (HG)

Ash

Het Noord-Ierse trio Ash is nooit een grote naam geweest in Nederland, des te groter de verrassing dat dit sympathieke bandje opeens op Pinkpop opduikt. Helaas wel jaren na de glorieperiode met het leuke popmesje Charlotte Hatherly, al rockt Ash er niet minder om.

Tim Wheeler is nog altijd de voorman van Ash, hoewel hij vocaal meer dan eens uit de bocht vliegt. Er passeren relatief weinig Intergalactic Sonic 7"'s, want sinds Hatherley er niet meer bij is focust Ash zich meer op nieuw materiaal. Ondanks alles overtuigt Ash nog altijd. (PO)

Elbow

Tijd rekken is er ook bij Elbow, maar dan vanwege technische problemen. Direct na het openingsnummer The Birds heeft de apparatuur er blijkbaar geen zin meer in en valt er een lange stilte. Maar Guy Garvey zou zichzelf niet zijn als hij dat niet recht kon breien. Bestaan er mensen die Guy Garvey niet te gek vinden? Waarschijnlijk niet, aangezien de goede man bijna volledig uit charisma lijkt te bestaan.

Build A Rocket Boys! heet de laatste plaat van de band en die kan zich met gemak meten aan zijn voorgangers. Toch zorgt het oudere werk voor het echte succes op de volle festivalweide. Met als hoogtepunt natuurlijk One Day Like This, waar tijdens het publiek maar al te graag meeschreeuwt.

Maar ook Grounds For Divorce, Station Approach en veel meer liedjes zorgen voor een collectieve blijdschap op de weide. Elbow is de ideale festivalband en het Pinkpop publiek heeft dat vandaag ook maar al te goed door. Niet te missen in Biddinghuizen later dit jaar. (HG)


Lees alles over Pinkpop op onze special

Bekijk alle foto´s van Pinkpop op NUfoto