UTRECHT – Jan Mulder kennen we vooral als voetballer en tv-persoonlijkheid. Met het presenteren van De Nacht Van Mulder in Vredenburg laat hij een andere kant van zichzelf zien. “Ik had best zanger willen worden”, zegt hij tegen NU.nl

“In De Wereld Draait Door werd me een keer gevraagd welke muziek ik zou meenemen naar een onbewoond eiland. Die vraag ging eigenlijk over pop- en rockmuziek, maar ik moest zo nodig weer iets tegendraads zeggen. In een onbewaakt ogenblik noemde toen ik het Requiem van Verdi.”

“De programmeur van Vredenbrug zag dat en nam meteen contact met me op. Vorig jaar was in Vredenburg De Nacht Van Carice. Carice van Houten praatte daar een hele avond lang haar favoriete muziek aan elkaar. Nu ga ik dat samen met haar doen. Voornamelijk klassieke muziek. Op dat gebied zijn we allebei geen expert, maar wel liefhebber.”

“Er is ook ruimte voor lichtere muziek. Lilian Hak zat in die betreffende uitzending van De Wereld Draait Door. Haar heb ik als eerste gevraagd. Een geweldige zangeres die haar eigen nummers zingt. Ze lapt de boel aan haar laars en betreedt niet de platgetreden paden. Een fantastische persoonlijkheid.”

Kamagurka

Vreemde eend in de bijt is de Belgische kunstenaar Kamagurka. “Met zijn bijna abstracte conferences past hij er eigenlijk niet tussen, maar ik heb hem toch gevraagd. Hij zal uitleggen waarom de Belgische muziek superieur is aan de Nederlandse. Hij heeft beloofd dat hij zijn lezing zal inleiden met een Ierse Riverdance door hemzelf. Alleen daarvoor zou je al komen kijken!”

“De liefde voor klassieke muziek heb ik niet van huis uit meegekregen. Ik kom uit een schoenmakersgezin. Daar was weinig plaats voor een dure grammofoonplaat en uren naar muziek luisteren. Er werd hard gewerkt door mijn ouders. Dat heb ik dus later zelf moeten ontdekken. Inmiddels ben ik een echte liefhebber. Als ik in de auto zit, heb ik altijd Radio 4 aan.”

Voetbal

“Als klein jongetje maakte ik kennis met klassieke muziek door voetbal. Eens per jaar was de Engelse cup final op de televisie. Een uur voor de aftrap was het zogenaamde community singing met een dirigent en een enorme band op de middenstip. Die speelden dan Land Of Hope And Glory enzo. De apotheose was Abide With Me. Daar was ik enorm van onder de indruk.”

Abide With Me wordt tijdens De Nacht Van Mulder gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Ik heb nog geprobeerd het te laten zingen door Ray Davies van The Kinks, maar die gaf geen antwoord op mijn telefoontjes. En Neil Diamond speelt zaterdag in Ahoy. Ik fantaseer er nog over om hem te ontvoeren naar Vredenburg.”

Extase

“Eigenlijk had ik zelf graag zanger willen zijn. Dat heeft te maken met mijn voetballeven. Vanaf mijn jongste jaren wilde ik naar het stadion. Op het voetbalveld moet je het genot delen met een stuk of eenentwintig andere types. Als je dan Iggy Pop of Robbie Williams ziet, dat 60.000 mensen speciaal voor jou komen, dat lijkt me een heerlijk gevoel. Het gaat me meer om die sfeer en extase dan om het feit dat je zanger bent.”

“Mijn Groningse basstem heeft me ervan weerhouden te gaan zingen. Aan de andere kant: je kunt ook mompelend de top bereiken. Tom Waits bijvoorbeeld, die kan ook niet zingen. Ik ben eens naar een concert van hem geweest. Dat is het mooiste dat ik ooit gezien heb. Hij trad toen twee uur op, zonder dat ik er één noot van kende en we gingen dronken van geluk de zaal uit. Maar die stem...”

Accordeon

“Mijn ouders hadden vroeger geen geld voor een piano, maar ze vonden muziek wel belangrijk. Ik kreeg een accordeon. Eerst schaamde ik me ervoor. Later werd ik er goed in. Op mijn negentiende tekende ik een contract om profvoetballer te worden bij Anderlecht in Brussel. Ik dacht meteen: mijn accordeon neem ik niet mee. Dat tuttige leek me slecht voor mijn imago. Ik heb daar nog spijt van.”

Tijdens De Nacht Van Mulder wordt ook een kunstwerk van zijn hand verloot onder de bezoekers. “Ik heb ooit een aantal schilderijen en tekeningen gemaakt voor een boekje. Als therapie voor het zogenaamde gat waarin je als topsporter valt na je carrière. Ik vond dat leuk om te doen, maar neem het alsjeblieft niet te serieus. Ik ben niet van plan de beeldende kunst te gaan revolutioneren”, lacht Mulder.

Opluchting

Wie bang is dat het een zware avond wordt, hoeft zich volgens Mulder geen zorgen te maken. “De avond wordt afgesloten met een popconcertje van DeWolff. Dat vond ik wel een goed idee.”

“De opluchting van rauwe, electrische gitaren. Dat je niet helemaal in hel en verdoemenis eindigt met de tweede symfonie van Mahler. Hel, verdoemenis en drama en tenslotte verrijzen we met DeWolff."
 

De Nacht Van Mulder vindt zaterdagavond plaats in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. Kaarten zijn nog verkrijgbaar.