AMSTERDAM – Het gecombineerde showcasefestival Eurosonic en Noorderslag verdwijnt uit de basisinfrastructuur voor culturele instellingen. Dat blijkt uit de cultuurbezuinigingen die Staatsecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur vrijdag bekend maakte.

In de beleidsnota die Zijlstra (foto) vrijdag publiceerde staat dat er 200 miljoen euro wordt bezuinigd op cultuur. Deze bezuinigingen gaan vanaf 1 januari 2013 van start. Enkele concrete besluiten die de bezuinigingen behelzen, zijn het stopzetten van subsidie aan Eurosonic, Noorderslag, Muziek Centrum Nederland (MCN) en alle productiehuizen.

Behalve Noorderslag zullen ook reguliere festivals het moeilijker krijgen, omdat er minder subsidiemogelijkheden voor popfestivals over blijven. Verder wordt er flink gekort op subsidies voor Fonds voor de Podiumkunsten (FPK) en Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP), die tussen 2013 en 2016 moeten fuseren tot één instantie.

Ook CJP moet eraan geloven: de organisatie die de cultuurpas voor jongeren verstrekt moet het tussen 2013 en 2016 jaarlijks met 13,1 miljoen euro subsidie minder doen.