AMSTERDAM – De Ierse band The Script, bekend van Top 40-hits als The Man Who Can't Be Moved en For The First Time, kijkt soms met een jaloerse blik naar andere artiesten. “Als ik een goed liedje hoor van bijvoorbeeld John Mayer, dan wil ik onmiddellijk een nummer schrijven dat beter is”, aldus gitarist Mark Sheehan tegen NU.nl.

Science & Faith is de opvolger van het titelloze debuut van het drietal bestaande uit zanger Danny O'Donoghue, drummer Glen Power en gitarist Mark Sheenan. Daarop zijn diverse invloeden terug te horen. “Drops Of Jupiter van Train en Fix You van Coldplay vind ik schitterende nummers, daar ben ik jaloers op”, vertelt frontman O'Donoghue.

“Maar ondanks dat we beïnvloed worden door andere artiesten, drukken we altijd onze eigen stempel erop”, vertelt drummer Power. “En als de jongens met ideeën naar mij komen”, vervolgt hij, “dan wordt het weer beïnvloed door mijn smaak. Zo zijn nieuwe nummers constant onderhevig aan verandering. Het klinkt altijd als ons, met ingrediënten van andere bands.”

Het tweede album verscheen in september 2010. Met hun hoofd is het drietal echter al bij de nog te verschijnen derde plaat. O'Donoghue: “Inspiratie komt voor ons altijd met horten en stoten. Iedereen heeft tijdens de tournee al wat ideetjes geschreven en daar kunnen we mee aan de slag."Ik hoop dat we onszelf op derde plaat optimaal kunnen uitdrukken. Iedereen is dorstig en er klaar voor.” Desondanks blijft het schrijven van liedjes een moeilijk proces, legt Sheehan uit. “Bij elk nieuw nummer heb ik het idee dat ik weer opnieuw moet leren lopen. Elke nieuwe track brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee."

"Het is als een wit doek waar je de regeltjes en methodes die je eerder hebt geleerd op los laat. Maar je kan niet verwachten dat dat voor elk liedje opgaat, ze hebben allemaal een andere benadering nodig”, aldus de gitarist.


The Script staat maandag 13 juni om 18.00 op de 3FM Stage van Pinkpop.


Lees alles over Pinkpop op onze special
Bekijk alle foto´s van Pinkpop op NUfoto