SITTARD – De jongste artiest die dit jaar op Pinkpop optreedt, is niet één van de broertjes Hanson, maar de Limburgse zangeres Madi Hermens. De frontvrouw van de naar haar vernoemde band is zowat opgegroeid op Pinkpop. “Pinkpop is thuis”, zegt ze tegen NU.nl.

Onder de naam Madi staat de achttienjarige Geleense zangeres met een vierkoppige band op Pinkpop. “Ik hou van de hele sfeer eromheen”, zegt ze over het festival. “Als bezoeker droomde ik ervan zelf ooit op Pinkpop op te treden. Als je dan zo’n prijs wint, kun je niet voorstellen wat er door je heen gaat.”

Hermens won in 2009 op zestienjarige leeftijd Kunstbende Limburg en speelde vervolgens in de landelijke finale van de talentenjacht. Niet veel later formeerde ze haar eigen band Madi, waarmee ze begon op te treden. In maart won de formatie de bandwedstrijd Nu Of Nooit, dat ze een plek op Pinkpop opleverde.

“Ik was overtuigd dat we niet gingen winnen”, zegt Hermens over het moment dat ze hoorde dat ze gekwalificeerd was voor Nu Of Nooit. Des te groter de verrassing toen ze wel won. “Het moment dat je je naam hoort, weet je achteraf niet meer. Er gebeurt zoveel in je lichaam. Een ontlading van blijdschap en spanning. Ik denk dat Jamai zich zo voelde toen hij Idols won.”

Klimmen

Het spelen op Pinkpop is voor winnaars van Nu Of Nooit – en voor Limburgse bands in het algemeen – het hoogst haalbare. Veel Nu Of Nooit-winnaars verdwijnen na hun optreden op Pinkpop in de vergetelheid. “Ik ga proberen met man en macht eruit te klimmen als dat gat komt”, vertelt de Limburgse strijdbaar.

“Er komt zoveel op je af”, realiseert Hermens zich. “Het is niet alleen spelen op Pinkpop, maar ook kiezen welk logo je wil. En of je die op pennen, potloden, T-shirts of Barbies wil. Laatst stond ik tien minuten voor een tentamen met de redactie van De Wereld Draait Door te bellen.”

Speciaal

De studente aan de lerarenopleiding in Sittard was na haar overwinning te zien in het programma van Matthijs van Nieuwkerk, hoewel ze toegeeft dat het niet echt bijzonder is om daar als bandje te spelen. “Het is niet meer speciaal om daar te staan. Toen wij daar waren, dachten we; ‘Morgen staat er weer een andere band’.”

“Het was balen dat er in de uitzending dat wij er stonden niks controversieels gebeurde, want dat is goed voor de kijkcijfers.” De zangeres hield de reacties van kijkers nauwlettend in de gaten. “Iemand schreef: ‘Hoe kun je fan zijn van Foo Fighters en zulke melodieuze crap maken?’ Daar moest ik wel erg om lachen.”

Afgeraffeld

Madi heeft zojuist de single I Still Do uitgebracht, dat als laatste nummer tijdens de set op Pinkpop gespeeld gaat worden. In augustus moet het debuutalbum verschijnen. “Er liggen al best een aantal liedjes. We hadden ook nu al een album af kunnen hebben, maar dan hadden we het afgeraffeld.”

Voor een meisje van slechts achttien lentes jong is het niet niks om ineens de lokale podiumpjes te verruilen voor het grootste popfestival van Nederland. Madi Hermens blijft er rustig onder. “We zien het wel”, zegt ze nuchter. “Iedereen vraagt of ik niet al zenuwachtig ben. Ik kan me wel nu al druk gaan maken, maar daar bereik ik niks mee.”


Madi speelt zaterdag 11 juni om 16:00 uur op de Converstage Stage op Pinkpop.


Lees alles over Pinkpop op onze special
Bekijk alle foto´s van Pinkpop op NUfoto