AMSTERDAM - Manic Street Preachers stelt met het tiende album Postcards From A Young Man de verwachtingen bij. Dacht het drietal – met James Dean Bradfield als zanger – vroeger dat ze met hun muziek de wereld zouden veranderen, nu nemen ze genoegen met het overtuigen van een enkele ziel.

“Ik denk dat we allemaal onredelijke verwachtingen hadden”, stelt de 42-jarige Bradfield. “We dachten dat we met onze muziek binnen no-time politieke veranderingen teweeg konden brengen in Groot-Brittannië.”

Deze houding vloeide grotendeels voort uit de achtergrond van de bandleden: opgegroeid in socialistische arbeidersgezinnen en uitermate geïnteresseerd in literatuur. “We waren idealisten en we geloofden heel naïef in de alles omvattende kracht van rockmuziek. Dat zag je terug in de manier waarop we zongen, speelden, optraden en schreven.”

Toch is het volgens de zanger en gitarist niet verkeerd om met die houding de muziek in te rollen. “Het geeft je energie. Maar dat wordt getemperd met het verstrijken van de jaren. Dan realiseer je wat echt belangrijk is, namelijk het plezier hebben in wat je doet en daar in geloven. En als het één, twee, drie of vier mensen raakt, dan is het goed. Denken dat je de wereld kan verbeteren is wat irrealistisch.”

Toch wist de in 1986 opgerichte band behoorlijk wat harten te veroveren. Debuutalbum Generation Terrorists (1992) behaalde in eigen land de gouden status. Het vijfde album This Is My Truth uit 1998 is het meest succesvolle album tot nu toe en bracht onder andere de hitsingle If You Tolerate This Your Children Will Be Next voort.

Dertien jaar later weet de formatie nog steeds te beroeren. Dat blijkt onder meer uit het succes van Postcards From A Young Man. Een album dat teruggrijpt op de jonge jaren van het drietal, dat naast Bradfield bestaat uit bassist Nicky Wire en drummer Sean More.

Correspondentie

In de jaren 1989 en 1990 woonden Bradley en Sean thuis in het zuiden van Wales, terwijl Nick en gitarist Richey Edwards (vermist sinds 1 februari 1995) studeerden aan de universiteit van Swansea aan de westkust. Dat bracht correspondentie per brief op gang tussen de diverse bandleden, wat uiteindelijk de basis vormde voor de nieuwste plaat.

Eén brief herinnert Bradfield zich nog heel goed: “Dat was er één van Nick. Hij schreef: ‘Ik heb het gevoel dat ik een zenuwinzinking heb. Alles leidt tot mislukking, maar desalniettemin moeten we het blijven proberen. Ik heb het gevoel alsof mijn lijf in gruzelementen ligt, net als mijn ziel. Maar let maar niet op mij, ik zie je volgende week als we gaan repeteren.’”

Hij vervolgt: “’Gefeliciteerd met je verjaardag, James’. En dat was zijn verjaardagskaart aan mij”, zegt Bradfield met een lach. De zanger wijt deze depressieve stemming binnen de band aan het muzikale klimaat waarin ze zich op dat moment bevonden.

Hedonistisch

“De hele ravecultuur was op zijn hoogtepunt en Nick dacht dat we geen enkele kans hadden om daar met onze muziek tussen te komen. Wij vonden die stroming hedonistisch en stonden daar mijlenver vandaan. Daarom was hij zo depressief op dat moment.”

Uiteindelijk bleek de tijd rijp voor een band als Manic Street Preachers, die sindsdien regelmatig albums uitbrengt. Vanaf 2006 had de band een opleving als het gaat om inspiratie. In een periode van vijf jaar brachten ze de albums Send Away The Tigers, Journal For Plague Lovers en nu dus Postcards From A Young Man uit.

Pauze

Maar Bradley wil nu rust. “Het is tijd dat we onszelf en het publiek een pauze gunnen”, vertelt hij. “Alles in de muziek is de afgelopen jaren zo ontzettend veranderd dat we nu eerst moeten bedenken wat voor soort plaat we willen maken.”

“En we willen kijken wat voor een invloed het internet heeft op de muziekindustrie. We hebben veel succes gehad de laatste vijf jaar, maar nu is het tijd om een stap terug te doen en kijken wat het allemaal voor ons betekent.”

Manic Street Preachers speelt zaterdag om 16:00 uur op Pinkpop.

Lees alles over Pinkpop op onze special