AMSTERDAM – Komende zaterdag speelt Elbow op de mainstage van Pinkpop. Zanger Guy Garvey en bassist Pete Turner zitten in de heerlijke voorjaarszon en genieten van hun welverdiende lunch. NU.nl spreekt met de band over geheimagenten, festivals en Star Wars.

“Het is heerlijk om het publiek weer aan te kunnen kijken,” zegt Garvey, achterover leunend in zijn stoel, over de initeme showcase die het in mei in Amsterdam gaf.

“We hebben net een arenatour in het Verenigd Koninkrijk achter de rug en hoewel dat ook fantastisch is, is dit weer eens ouderwets klein.”

“En het is ook prettig dat ik jou weer aan kan kijken”, voegt Turner er lachend aan toe. De twee kunnen het duidelijk erg goed met elkaar vinden. Elbow is al sinds 1991 bij elkaar en men is nog lang niet op elkaar uitgekeken.

“Hoe langer we bij elkaar zijn, hoe makkelijker het is geworden voor ons. Zowel het samen zijn als het schrijven van nieuwe songs. In het begin wisten we niet wat we deden, maar op een gegeven moment heb je het door.”

Eigenzinnig

Afgelopen maart zag de wereld de release van Elbows vijfde album, Build A Rocket Boys!. Opener van het album is het eigenzinnige The Birds. Met langzame opbouw, geen duidelijk refrein en een lengte van acht minuten geen typische albumopener.

“Omdat het kon”, antwoord Garvey op de vraag waarom juist deze song gekozen is als opener. “Met het grote succes van ons vorige album (The Seldom Seen Kid, red.) was dit het moment om een album op zo'n manier te openen. Het is een soort van 'social conditioning'”, zegt hij lachend. “Het spoort de luisteraar aan om echt aandachtig te luisteren.”

Gimmick

The Birds komt later op het album terug als reprise, maar daarop wordt de zang niet gedaan door Guy Garvey, maar met de krakerige stem van ene John Moseley. “We wilde een oudere heer voor de reprise en in eerste instantie dachten we er aan om een bekende acteur te vragen. Later realiseerde we ons dat dit als gimmick uitgelegd zou kunnen worden en besloten we voor een onbekende te gaan.”

“We vonden John Moseley via een castingbureau. Hij heeft wat kleine rolletjes gespeeld in soaps, maar van beroep is hij eigenlijk horlogemaker en pianostemmer. Hij was een prettige, bescheiden man. Later kregen we echter van zijn kleinzoon, een groot fan van ons, te horen dat hij ten tijde van de koude oorlog een agent was voor de Engelse geheime dienst in Hamburg. Dus deze prettige, bescheiden man, could probably snap my neck like a fucking twig!

Controle

De heren kijken uit naar het festival seizoen en Pinkpop. “Festivals spelen is altijd spannend. Het lijkt op optreden in arena's, maar dan met veel minder controle. Bij een door ons zelf georganiseerde tour kun je alles precies aankleden zoals je dat zelf wilt en heb je alle tijd om te soundchecken. Op festivals is dat anders, vaak zijn wij en de crew tot de laatste secondes bezig om alles klaar te krijgen.”

“De set passen we uiteraard ook aan op festivals.” Dat wil niet zeggen dat ze alleen maar de grote songs spelen. “De kleine liedjes werken ook prima op een zonnige dag. Iedereen zit lekker in het gras en luistert. Je hoeft niet alleen de anthems te spelen.”

Stellig

Tijdens het gesprek komt het feit ter sprake dat Kate Bush onlangs twee van haar oude albums gedeeltelijk heeft heropgenomen en onder de titel Director’s Cut uitgebracht heeft. Op de vraag of Elbow daar ooit interesse in zou kunnen hebben, antwoorden de heren met een stellig nee. “De albums zijn wat ze zijn”, zegt Garvey.

“Het is net als George Lucas die in de jaren negentig de Star Wars-films als Special Editions opnieuw uitbracht”, voegt Turner er aan toe. “Je kunt je tijd beter besteden aan het maken van iets nieuws.”

3D

Op de opmerking dat Lucas de Star Wars-films weer opnieuw uit gaat brengen, dit keer in 3D reageren de heren in de eerste instantie afwijzend. “Alhoewel,” zegt Garvey na een tijdje, “er zitten toch wel scènes in die geweldig zouden zijn in 3D.”

Des te langer ze er over nadenken, des te meer ze het toch wat lijkt en gaandeweg zijn ze alsnog enthousiast. “Wanneer komen ze uit? Eigenlijk toch wel een goed idee”, zegt Turner met een ondeugende glimlach op zijn gelaat.
 
Elbow speelt zaterdag 11 juni om 19:00 uur op de mainstage van Pinkpop.

Lees alles over Pinkpop op onze special