ARNHEM - Iron Maiden speelt over de hele wereld stadions plat, maar in Nederland werden de laatste jaren alleen maar plekken zoals Ahoy of Brabanthallen aangedaan. Woensdag waagde men zich eindelijk eens aan een echt stadion, en met succes.

Het Gelredome in Arnhem was net niet uitverkocht, maar kleiner moest het ook echt niet worden. Dat Maiden nog altijd hordes fans trekt, was in 2008 al duidelijk op de TT in Assen. Maar dat was een tournee waarbij alleen maar favorieten uit de jaren '80 werden gespeeld.

Dit keer werd er getoerd ter promotie van het vorig jaar verschenen The Final Frontier. De laatste keer dat er iets nieuws uitgebracht werd, in 2006 ten tijde van A Matter Of Life And Death, werd tot grote ontevredenheid van het publiek het album in zijn geheel gespeeld.

Dus hoe zou men dit concert gaan beleven? Het openingssalvo Final Frontier en El Dorado, beide nieuw spul, ging er verrassend goed in. Maar daarna kwam Maiden met de klassieker 2 Minutes To Midnight, en iedereen was pas echt gerust gesteld. Geen integrale versie van het nieuwe album, een zucht van verlichting!

Afwisseling

Wat wel volgde was een afwisseling van oud en nieuw werk. Van The Final Frontier kwamen de betere nummers voorbij, zoals de ballade Coming Home en het opzwepende The Talisman. Alleen het op cd zeer goede When Then Wild Wind Blows stak vanwege de lengte wat bleekjes af.

Opvallend was dat andere nieuwere nummers van recente cd's ook voor iedereen goed te pruimen waren. Dance Of Death liet het publiek in trance en Blood Brothers zette iedereen automatisch toe tot klappen. Het zal de band deugt hebben gedaan, daar ze altijd gezegd hebben geen nostalgische act te willen zijn.

Maar ja, als eenmaal een klassieker als The Trooper ingezet wordt, dan is het pas echt feest. Luidkeels wordt de intro, en eigenlijk elke noot, meegezongen. Hetzelfde geld voor de afsluiters Fear Of The Dark en Iron Maiden... dit blijft jeugdsentiment voor velen.

Energiek

Een optreden van Iron Maiden staat steevast garant voor visueel vermaak en dat was deze keer niet anders. De band zelf blijft energiek, ondanks dat de jaren beginnen te tellen.

Zanger Bruce Dickinson, 52 jaar, rent over het podium zoals in zijn jonge jaren. Zijn stem stak wat boven het totaalgeluid uit, maar daardoor viel wel op te maken dat zijn zangprestatie optimaal was, wat niet altijd het geval is.

Geen vuurwerk

De toegift bestond uit, hoe kan het ook anders, The Number Of The Beast en Hallowed Be Thy Name. Als afsluiter werd Running Free weer eens van stal gehaald, waarmee de echt stokoude Maiden-fan op hun wenken werd bediend.

Weinig aanmerkingen op dit concert, of het moet het ontbreken van vuurwerk zijn.

Bekijk alle foto's van Iron Maiden op NUfoto

Iron Maiden in Gelredome