AMSTERDAM – 300 Days At Sea is de thematische titel van Heather Nova's negende studioalbum. De Bermudiaanse zangeres werd daarvoor geïnspireerd door een verloren gewaand kompas van haar vaders boot. "Ik ben er ontzettend blij mee", zegt ze tegen NU.nl, over het moment dat ze het voorwerp terugkreeg.

Een boot die haar vader zelf maakte toen ze nog maar een klein meisje was. Het was tevens de plek waar ze opgroeide, want een groot deel van haar jeugd bracht ze samen met haar ouders, broer en zus aan boord van het schip door.

Des te bijzonderder was het voor haar toen ze het kompas van een man kreeg die fan bleek van haar muziek. “Toen mijn vader ouder werd, kreeg hij last van artritis in zijn schouders en kon daardoor niet meer zeilen. Dat was het punt dat mijn ouders de boot moesten verkopen."

"Niet lang daarna liep de boot vast op de rotsen en zonk het naar de bodem. Het kompas werd opgedoken door een man. Hij wilde het al jaren aan mij geven”, legt de 43-jarige zangeres uit.Heather Nova, vooral populair in Duitsland, zag hierin de aanleiding voor haar nieuwste plaat 300 Days At Sea. “Op het moment dat ik het kreeg, kwamen er direct allerlei herinneringen boven. Maar anders dan normaal”, benadrukt ze.

“Ik zag nu voor het eerst in hoe waardevol die periode is geweest. Mijn ouders hebben namelijk alles opgegeven om die tochten met ons te kunnen maken. Toen ik dat inzag begon ik met het schrijven van de nieuwe nummers.”

Simpel

Terugdenkend aan haar jonge jaren kan ze nog alle details van het schip, dat vooral over Atlantische en Caribische wateren voer, benoemen. “Het was een hele mooie, maar simpele boot. We hadden geen stromend water en geen elektrische verlichting.”

Toch kan ze zich over één ding nog steeds verbazen: “Bovenop de mast stond een kleine windgenerator. Maar de stroom ging niet naar zoiets als een koelkast of verlichting, maar naar een cassetterecorder. Zo belangrijk was muziek voor mijn ouders. Er was altijd muziek.”

De meest directe verwijzing op het album naar het navigatie-instrument is Turn The Compass Round. “Het kompas heeft ons over heel de wereld gebracht en heeft daarom een grote symbolische waarde voor mij. Dat specifieke nummer gaat over de zoektocht naar het gevoel van 'thuis'.”