AMSTERDAM – Met het nieuwe album More Than Words gaat Ralph de Jongh de nederblues nieuw leven inblazen. “We zijn erg tevreden met het resultaat, maar hebben ons toppunt nog niet bereikt”, zegt hij tegen NU.nl.

De Baarnse rasperformer Ralph de Jongh werd ontdekt door Harry “Cuby” Muskee. Als support van Cuby + The Blizzards, Bennie Jolink en Waylon groeide hij in zijn liveshows en nummers. Samen met The Crazy Hearts brengt hij nu de debuutplaat More Than Words uit.

De Jongh had een duidelijk uitgangspunt voor zijn plaat. “Ik was enorm onder de indruk van Let It Bleed van The Rolling Stones. Zo’n geluid wilde ik hebben en dat heb ik ook in mijn achterhoofd gehouden bij het maken van More Than Words.”

Gitarist Christof Bauwens vertelt dat de lat hoog lag voor het album. “Voor het eerste album wil je presteren en een zo goed mogelijke indruk achterlaten. De plaat is goed, maar we kunnen veel beter. Wat ons betreft is de lat nog niet bereikt.”

Positief

Dat De Jongh geen pessimist is, blijkt al uit zijn brede glimlach en kleurrijke outfit. “Het is een positief album geworden, dat ondanks soms heftige thema’s als liefde, tegenslagen en dood, de luisteraar kan doen opleven.”

Als een echte liedjessmid is De Jongh aan de slag gegaan voor het album. “Ik maak zelf een grove versie van de nummers, slechts met gitaar en een opnamerecorder. Ik heb dan geen teksten geschreven, die komen ongecontroleerd uit mijn mond. Het gaat helemaal vanzelf.”

Verbazingwekkend

“Als ik die woorden en zinnen later terug luister, herken ik er verbazingwekkend veel ervaringen en verhalen uit mijn eigen leven in. Vervolgens schrijf ik daar een refrein bij en werk ik de liedjes uit. Die stuur ik dan door naar The Crazy Hearts.”

Bauwens vertelt dat de band wel eerlijk tegen elkaar is. “Als Ralph iets opstuurt waar we niets mee kunnen, vertellen we dat hem. Zo zijn er veel liedjes afgevallen voor dit album, maar niet afgeschreven. Misschien dat we ze ooit nog eens uit de koelkast halen.”

Tegenslagen

Tussen de bandleden hangt een vriendelijke, open sfeer. “Het was super om met deze groep te werken en er waren dan ook nauwelijks tegenslagen. Alle verschillende karakters vullen elkaar naadloos aan, ook op het podium”, vertelt De Jongh.

Hoe groot de band wil worden is nog een discussiepuntje. Hoewel Bauwens realistisch blijft, speelt De Jongh wederom de optimist: “Een gouden plaat, nummer 1 in de charts, de grootste arena’s spelen en het buitenland veroveren. Geef ons nog even de tijd.”