AMSTERDAM – De Duitse band The Baseballs bracht onlangs zijn tweede album Strings ‘N’ Stripes uit, waarop het drietal opnieuw bekende hits omtovert in rock-'n'-rolldeuntjes. "We kiezen die nummers vooral uit wanneer we in de auto naar de radio luisteren", zegt zanger Rüdiger Brans tegen NU.nl.

"Als een liedje nog steeds veel op de radio wordt gedraaid, dan is dat voor ons een goede reden om het te coveren", vervolgt hij. "Als je vanzelf met je voet het ritme meetikt, dan doe je dat nog meer wanneer het liedje in een rock-'n'-rollversie wordt gespeeld."

"Ik kan niet meer normaal naar muziek luisteren", bekent Brans. "Ik probeer me steeds voor te stellen hoe een liedje zou klinken als wij het zouden opnemen." Rüdiger ‘Digger’ Brans vormt samen met Sven ‘Sam’ Budja en Sebastian ‘Basti’ Raetzel The Baseballs, maar Brans is duidelijk de woordvoerder.

Strings ‘N’ Stripes verschijnt iets meer dan een jaar na Strike!, waarmee het trio massaal doorbrak. Dit tweede album is zonniger van aard. "Maar we wilden niet dat ieder liedje zomers klonk, anders gooi je 'm in augustus of september al uit de cd-speler."

Zangeressen

Opvallend is het aantal covers dat The Baseballs doet van zangeressen. "Liedjes van zangeressen hebben veel meer melodie en betere harmonieën", redeneert Budja. "De meeste rapnummers hebben geen melodie, terwijl Lady Gaga het verleden jaar heel veel goede nummers heeft uitgebracht met goede melodieën."

Het Duitse drietal maakt desondanks graag covers van raphits. "Candy Shop van 50 Cent was het eerste rapnummer dat we coverden", aldus Raetzel. "Dat was heel moeilijk, want het liedje had heel veel tekst en we moesten een melodie bedenken voor de coupletten."

Herhalen

"We zingen Candy Shop op een hele vrolijke manier, terwijl we denken aan de 'magic stick' van 50 Cent", grapt Budja. Volgens Brans kwamen niet alle rapnummers goed uit de verf, waaronder I Got A Feeling van Black Eyed Peas. "Na het refrein blijft dat nummer zich maar herhalen. Na anderhalve minuut is het niet leuk meer."

Aanvankelijk zou ook No Diggity van Blackstreet op het album verschijnen. Bruns: "De versie die we hebben opgenomen is te hard. Het is bijna psychobilly. Dat is wel cool, maar dat was niet ons doel met deze plaat. Misschien wordt ons volgende album harder."

Nederlands

Een opmerkelijke cover op Strings ‘N’ Stripes is Het Is Een Nacht (Levensecht…) van Guus Meeuwis. "We dachten dat het wel cool zou zijn als één van ons het refrein in het Nederlands zou zingen", aldus Raetzel.

"Dat ging heel spontaan", vult Brans aan. "Ik kom uit Rheine, dat is vlak over de grens bij Enschede. Eerst maakten we er een grapje van, maar even later dacht ik; ik ken die taal een beetje. Toen hebben we naar het origineel geluisterd op internet en dat nagezongen. Guus Meeuwis heeft een Roy Oribison-zangstijl."

Vervelen

Het volgende album van The Baseballs bevat mogelijk meer eigen nummers, laat Bruns weten. "Maar daar wilden we de mensen nu nog niet mee vervelen." Budja: "Het doel is om meer eigen nummers op de volgende plaat te zetten, maar we zullen altijd covers blijven doen."

Tijdens het gesprek ontstaat het idee om een kerstalbum op te nemen. "We hebben vorig jaar voor iTunes al een versie opgenomen van Rudolph, The Red-Nosed Reindeer, in stijl van Chris Isaak", zegt Budja. "Als er een kerstalbum komt, dan is dat jouw idee", vertelt Brands tot slot tegen NU.nl. "Maar we betalen je niks."