AMSTERDAM - Volgende week is The Script weer in Nederland voor een optreden op Pinkpop. Maar verwacht geen rock-’n'-rolltaferelen in de kleedkamer van de Ierse band. “We zweren bij groene thee", zegt Mark Sheenan tegen NU.nl. "We drinken niets anders."

Na de treurige constatering dat een koud blikje Heineken niet tot de mogelijkheid behoort in de kleedkamer, is het tijd om het nieuwe album van de band onder de loep te nemen. Waar de groep de vorige keer geteisterd werd door tragedies, verliep deze keer alles op rolletjes.

Zo verloor gitarist Mark Sheehan zijn moeder tijdens het opnameproces van het debuutalbum. Vijf maanden later stierf de vader van zanger Danny O'Donoghue. “We voelen de pijn nog, die gaat niet zomaar weg.”

“Aan de ene kant kun je wel stellen dat muziek als een soort therapie werkt, maar aan de andere kant lopen we er nog altijd mee rond. Het tweede album is misschien wat lichter, maar er zit nog altijd veel verdriet in”, aldus O'Donoghue.

Geluksmoment

“Ik denk dat Science & Faith een logisch tweede album is. The Script heeft inmiddels een eigen geluid en daar gaan we gewoon mee verder. Een belangrijk gegeven is vooral dat we de productie zelf gedaan hebben. Dat was echt wel een geluksmoment, toen we daar mee bezig waren”, vertelt de zanger.

“Dankzij het succes van ons eerste album kregen we een enorm budget toebedeeld voor zaken als producers, maar daar hadden we helemaal geen zin in. Het moest een album worden dat echt The Script is. Doordat we bijna alles zelf gedaan hebben, is dat gelukt.”

Relaties

“Het centrale thema op het album is de manier waarop mannen en vrouwen naar relaties kijken. Een vrouw zal veel meer op haar gevoel afgaan, terwijl een man eerder naar logica zal kijken. Daar staat Science & Faith voor.”

“We zijn gewoon een paar jongens die dat soort dingen zelf meemaken. Het is niet heel erg gecompliceerd, maar het werkt wel. Ik denk dat de oprechtheid van onze nummers veel mensen aanspreekt.”, aldus Sheehan.

R&B

O'Donoghue en Sheehan kennen elkaar al jaren. Sinds een ontmoeting in een bar in de jaren negentig zijn ze onafscheidelijk. Het is vooral de gedeelde passie in R&B die ervoor zorgt dat de twee muzikaal met elkaar aan de slag gaan.

Sheehan: “Zwarte muziek was zo puur, dat sprak ons beide erg gaan. Nadat onze eerste popgroep My Town uit elkaar ging, besloten Danny en ik al snel dat we samen verder moesten. Met The Script halen we ook veel inspiratie uit R&B.”

Optredens

De oprechtheid van de band, en dan met name tijdens de liveshows, zorgt er dan ook voor dat de heren razend populair zijn. Op YouTube staat een filmpje waarop O'Donoghue zichtbaar geëmotioneerd raakt als een volledige festivalweide The Man Who Can’t Be Moved meeschreeuwt.

“Voor die optredens doe ik het. Mijn ziel en zaligheid zit in die nummers, dat zorgt nogal eens voor de nodige emoties op het podium. We Cry bijvoorbeeld, blijft moeilijk om live te spelen. Er zit zo’n zwaar verhaal achter. Maar als ik duizenden mensen mee zie zingen maakt dat me intens gelukkig.”


The Script staat op 13 juni op Pinkpop, Landgraaf.