AMSTERDAM - De heren van Coldplay hebben toegegeven dat hun nieuwe single Every Teardrop is a Waterfall veel weg heeft van Peter Allens I Go to Rio. Coldplays nieuwe nummer verscheen vrijdag, waarna op internet meteen de link werd gelegd met Allens hit uit 1976.

Frontman Chris Martin raakte gefascineerd door Allens nummer toen hij het in de film Biutiful hoorde, laat de woordvoerder van Coldplay weten aan het Britse muziekblad NME.

In Biutiful is I Go to Rio op de achtergrond te horen tijdens een scène in een nachtclub. Het bekende pianoriedeltje bleef in Martins hoofd hangen en de zanger ging aan de slag met Every Teardrop is a Waterfall.

Allen en zijn coauteur Adrienne Anderson worden door Coldplay keurig genoemd als schrijvers van hun nieuwe single. De Britse band heeft in het verleden meerdere malen te maken gehad met plagiaatclaims, vorig jaar werden ze voor de vierde keer aangeklaagd. De hits Yellow, Clocks, Trouble zouden niet van Coldplay zelf zijn.

Cat Stevens

Cat Stevens beweerde in 2009 dat Coldplays monsterhit Viva La Vida gekopieerd is. De band zou zijn nummer Foreigner Suite hebben gebruikt. Stevens besloot Coldplay niet aan te klagen en hen te vergeven voor het plagiaat.