AMSTERDAM - De Britse band Status Quo rockt nog steeds net zo hard als vroeger, maar de drank en drugs laten ze tegenwoordig liever achterwege.

"We worden een dagje ouder en willen zo fit mogelijk zijn om ons publiek altijd een goed optreden voor te schotelen", vinden de bandleden.

Dat de heren daar nog steeds toe in staat zijn, bleek uit het concert dat vrijdagavond in Hellendoorn plaatsvond.

Duizenden rockliefhebbers zongen luidkeels mee met elk nummer en gingen compleet uit hun dak toen de oude bekende hits voorbij kwamen.

Dagje ouder

"In onze jonge jaren leefden we een echt rock-'n-rollbestaan", vertelt gitarist Rick Parfitt aan. "Maar we beseffen ons dat we een dagje ouder worden en een uniek 'product' hebben. Zo'n heftig bestaan met drank en drugs hou je niet je hele leven vol."

Ondanks het feit dat de bandleden zeven maanden per jaar intensief met elkaar optrekken en dus veel op elkaars lip zitten, is er vrijwel nooit ruzie of onenigheid.

Ruimte

"We hebben een soort van huwelijk met elkaar", zegt de gitarist. "Het is fijn om samen te zijn, maar we hebben in de loop der jaren wel geleerd hoe we elkaar de ruimte moeten geven. Dat is de enige manier om het zo lang vol te houden en elkaar niet te irriteren."

Daar komt nog eens bij dat het toeren voor Parfitt ook een beetje voelt als vakantie."Vijf jaar geleden trouwde ik, drie jaar geleden kregen mijn vrouw en ik een tweeling. Dat is pas hard werken", lacht de 63-jarige. "Wanneer we op tournee zijn, wordt alles voor me geregeld. Best lekker."

Quid Pro Quo

Status Quo bracht afgelopen week het nieuwe album Quid Pro Quo uit. "We blijven onze oude hits brengen aan het publiek, maar we waren ook toe aan iets nieuws", vertelt Parfitt. "Wij zelf vinden ons nieuwe album het beste tot nu toe. Dit album brengt echt alles wat we in ons hebben bij elkaar."

Het begrip 'stoppen' komt niet in het vocabulaire van Status Quo voor. "We gaan door tot we niet meer kunnen, verheugen ons op de toekomst die veel nieuwe dingen gaat brengen. Er staan grote veranderingen op het programma, maar daar horen jullie spoedig van."