UTRECHT – Andrea Corr zingt op haar nieuwe album Lifelines covers van nummers die voor haar persoonlijk veel betekenen. “Het mooiste van muziek is dat je je er minder alleen door voelt”, zegt de zangeres van The Corrs tegen NU.nl.

Sinds de in 2006 ingelaste rustpauze is het stil rond The Corrs. Als enige bandlid werkte frontvrouw Andrea Corr daarna aan een solocarrière. “Het grootste compliment dat iemand mij kan geven, is zeggen dat mijn muziek ze door een fase heeft geholpen. Dat ze bij een bepaald liedje verliefd zijn geworden of dat het ze doet denken aan een verbroken relatie.”

“Door muziek herbeleef je emoties die bij verschillende periodes in je leven horen. Het klinkt een beetje dramatisch, maar zulke liedjes worden op die manier lifelines. Ik ging nadenken over welke nummers er bij de emotionele mijlpalen in mijn eigen leven horen. Op die manier heb ik de selectie voor dit album gemaakt.”

“Tot nu toe schreef ik alles zelf. Het is heel anders om covers te zingen. Achter ieder nummer zit een verhaal. Blue Bayou van Roy Orbison, bijvoorbeeld. Dat speelden mijn ouders vroeger al met hun band, die lokaal heel populair was. Het voelt goed om dat nu zelf zingen.”

Beloning

“Ik verheug me op de tour waarin we Lifelines live gaan spelen. Optreden is de beloning die je krijgt voor het maken van een album. Ik hoop dat deze cd voor mensen die de nummers nog niet kennen een introductie zal zijn. Dat ze ook zullen gaan luisteren naar de oorspronkelijke versies. Dat zou de ultieme beloning zijn.”

Naast zingen heeft Corr nog een andere passie: acteren. “Ik ben heel blij dat ik met allebei mijn passies bezig kan zijn. Ik krijg van allebei veel energie. Het fijnst vind ik het contrast. In een toneelstuk kruip je in de huid van iemand anders. Als zangeres ben ik mezelf. Dat is soms heel kwetsbaar. Ik zou niet kunnen kiezen. Gelukkig hoeft dat ook niet.”

Familie

“Toen in 2007 mijn soloplaat uitkwam, moest ik er echt aan wennen om alles in mijn eentje te doen. Inmiddels ben ik daar wel aan gewend. Het is ook goed. De meeste mensen gaan op hun twintigste het huis uit en maken zich los van hun familie. Wij hebben dat gewoon tien jaar uitgesteld”, lacht de Ierse.

“Bij The Corrs waren we enorm op elkaar ingespeeld. Omdat we uit dezelfde familie komen en dus dezelfde muzikale invloeden hebben, waren er nooit artistieke meningsverschillen. Samen schrijven, optreden en op tournee zijn, mis ik soms wel. Mijn broer en zussen zijn trots.”

Verantwoordelijkheid

“Juist omdat we familie zijn, steunen we elkaar bij het bereiken van onze individuele doelen. Vroeger deelde je de hoogte- en dieptepunten. Als je een mindere dag had, ving de rest dat wel op. Als er iets fout ging, was dat niet alleen jouw schuld. Als het goed ging, was dat niet alleen omdat je zelf zo geweldig bent.”

“Nu draag ik in mijn eentje alle verantwoordelijkheid. Dat is soms pittig, maar het bevalt me ook goed dat ik op dit punt in mijn leven zelf alle beslissingen kan maken.”