AARHUS – Voor de zeventiende achtereenvolgende keer trokken afgelopen weekend professionals uit de muziekindustrie naar de Deense studentenstad Aarhus voor het jaarlijkse Spot Festival. NU.nl was aanwezig en zet de meest opvallende acts op een rij.

Spot Festival is het Deense equivalent van Eurosonic in Groningen, met als onderscheidende factor dat er enkel Scandinavische acts optreden. Artiesten uit Denemarken, IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland presenteren zich voor de Europese pers, platenmaatschappijen, programmeurs en boekers.

Één van de meest bejubelde acts tijdens deze editie was Cody. Met zijn (anti-)folkliedjes veroverde deze Deense band in 2010 al de harten van de bezoekers van Spot Festival. Het sterke optreden van verleden jaar werd tijdens deze editie waardig opgevolgd.

Intiem en intens zijn de kernwoorden die bij beluistering van het debuutalbum Songs uit 2009 door het hoofd schieten. Cody zou ook internationaal hoge ogen kunnen gooien. De hype wordt in ieder geval in eigen land waargemaakt.

French Films

Liefhebbers van The Vaccines, The Strokes en Vampire Weekend zullen goed uit de voeten kunnen met deze Finse band. Repeterende melodieën, Ramones-achtige meezingrefreintjes en harmonieën die subtiel refereren aan The Beach Boys; het zit er allemaal in.

Voeg daar nog wat overduidelijke stijlelementen aan toe van The Cure en (vocaal) van Joy Division en je hebt alle componenten om een hippe band anno 2011 te zijn. French Films komt ermee weg dankzij sterke liedjes, geslaagde uitvoeringen en een solide podiumpresentatie.

F.U.K.T.

Elektronica-act F.U.K.T. weet het publiek goed op te zwepen met zijn mix van drum-'n'-bass, electro en dubstep. De Denen maken hierbij dankbaar gebruik van een goed uitgedachte spanningsboog.

Vooral het lokale hitje Chipop blijkt live uitstekend uit te pakken en is niet alleen een potentiële festivalkneiter, maar ook een mogelijke radiohit. Tevens is dit het hoogtepunt van de set van F.U.K.T.

Giana Factory

Dat meidenbandjes heel hip kunnen zijn, bewijst Giana Factory. Het trio combineert traditionele girlpop-elementen met vuige elektronica en vette beats.

De mooie gezichtjes van deze dames verhullen echter een aangenaam smerig geluid. Inhoudelijk brengt Giana Factory eveneens volwassen thema's, die de gebruikelijke meidenbandteksten overstijgen.

Lucy Love

Een brede internationale doorbraak voor Lucy Love laat lang op zich wachten en - eerlijk is eerlijk - de kans is klein dat de rapster nog buiten Scandinavië voet aan de grond zal krijgen.

Haar stemgeluid lijkt erg op die van de Britse Lady Sovereign en haar act is ietwat afgekeken van Kylie Minogue. Nog steeds een amusante liveact, maar Lucy Love heeft de afgelopen twee jaar (sinds haar debuut op het festival Roskilde) weinig groei doorgemaakt.

Treefight For Sunlight

De show van deze indierockband kakt bij vlagen in, maar tussen de zwakkere momenten door laat Treefight For Sunlight een aantal zeer degelijke popliedjes horen. Facing The Sun is er daar één van, net als een goed gelijkende cover van Kate Bushs Wurthering Heights.

Het debuutalbum van Treefight For Sunlight heet A Collection Of Vibrations For Your Skull en verschijnt deze zomer ook elders in Europa, dankzij het platenlabel Bella Union.

Verrassend

Behalve de bovengenoemde bands, kende Spot Festival nog een aantal verrassende acts, zoals de dromerige liedjes van het Gotenburgse duo jj, de blonde popprinses Oh Land (reeds een ster in wording in de VS) en de eightiespop van zanger Vinnie Who (foto).

Who werd door een delegatie van Belgische popprofessionals zelfs uitgeroepen tot de meest interessante Deense act op Spot Festival 2011. Zijn debuutalbum Then I Meet You werd begin dit jaar door EMI in Nederland uitgebracht.