AMSTERDAM - Sinds september 2009 zijn ze ermee bezig, nu is het moment van de waarheid aangebroken: op 23 mei verschijnt het debuutalbum More Than Words van Ralph de Jongh & Crazy Hearts. “Solo zat ik tegen mijn plafond”, zegt De Jongh. “Ik wilde niet in hetzelfde idioom blijven hangen.”

Ralph de Jongh (Roosendaal, 1975) is behalve muzikant ook schilder en studeerde Antieke Chinese Wijsbegeerte alvorens zich op de blues te storten. Harry Muskee van de befaamde Nederlandse bluesband Cuby + Blizzards ontmoette Ralph in 2004 en vroeg hem twee jaar later het voorprogramma te verzorgen bij een theatertour.

De Jongh ontwikkelde zich als soloartiest, maar is anno 2011 toe aan een nieuwe stap. Crazy Hearts-gitarist Christof Bauwens geeft toe dat die stap geen gemakkelijke was. De band moest erg aan De Jonghs werkwijze wennen en vice versa.

“Ralph kan bijvoorbeeld de ene keer een liedje in een driekwartsmaat inzetten,” aldus Bauwens, “en de volgende keer in een vierkwartsmaat, zonder zelf het verschil te merken. Dan zit er voor de band niets anders op dan hem te volgen.”Met wisselend succes. “De ene keer ontaard dat in iets ontzettend moois en de andere keer in iets heel onbeduidends. Daar hebben we meteen in het begin al aan gewerkt, zodat er wat meer structuur in kwam.”

Live improviseren doen de bandleden mede daarom alleen op geschikte momenten. “Dat ligt aan de gemoedstoestand van Ralph en de wisselwerking met het publiek."

Bluesclub

"Als we in een bluesclub spelen kunnen we ons veel meer laten gaan dan als we voor een publiek spelen dat de popliedjes die we nu maken verwacht.”

De Jongh ziet het ontluikende succes en het samenwerken in bandformatie als een zegen. “Ik vind het gewoon zo fijn om met mijn eigen nummers bezig te zijn”, zegt hij. “Ik ben heel erg benieuwd hoe dit zich in de toekomst verder gaat ontwikkelen.”
 

More Than Words wordt op 18 mei gepresenteerd in Paradiso, Amsterdam en op 21 mei in Het Viadukt, Groningen.