Elbow magistraal tijdens intieme showcase

AMSTERDAM – Elbow kwam dinsdag naar Amsterdam voor een exclusieve showcase. In een verstikkend warm en tot de nok toe gevulde Westerliefde lieten ze nogmaals zien waarom ze zo'n bijzondere band zijn. Nu.nl was erbij.

 Elbow is in een goeie bui. Het door zanger Guy Garvey geleide vijftal heeft net een stadiontour in het Verenigd Koninkrijk achter de rug en is duidelijk blij om weer eens in een kleine zaal te staan, waar ze het publiek daadwerkelijk kunnen aankijken.

De band kan bij voorbaat al niets fout doen, want de gehele zaal staat vol prijswinnaars; fans die vaak kosten noch moeite gespaard hebben voor een felbegeerd plekje op de gastenlijst. Iedere song wordt dan ook met veel enthousiasme ontvangen.

Het betreft een showcase met uitgeklede versies. Uitgekleed in zoverre dat de overstuurde gitaren die soms in Elbow songs de kop op steken thuis gelaten zijn. Dit is in feite een weerspiegeling van hun nieuwe album, Build A Rocket Boys!, dat ingetogener is dan hun voorgaande werk. De vijf heren worden voor de avond versterkt door twee violistes.

Gemis

De setlist bestaat met name uit materiaal van hun nieuwste album. Bijna iedere song passeert de revue. Grootste gemis is de magistrale albumopener The Birds.

Van succesalbum The Seldom Seen Kid speelt Elbow drie songs, waaronder indiehymne One Day Like This en Grounds For Divorce. Op het laatstgenoemde nummer speelt Garvey onverwachts de bekende riff die het middelpunt van de song vormt op mondharmonica, ten groot genoegen van het publiek.

Sympathiek

Wat Elbow de middenmoot laat ontstijgen is niet alleen hun geweldige songs, maar ook het feit dat Garvey een fantastische frontman is. Dat blijkt nogmaals in de Westerliefde. Hij komt sympathiek en oprecht over, maakt een praatje met het publiek, vertelt verhalen en grapt met en ten koste van zijn bandleden. Met name bassist Pete Turner, waarmee hij duidelijk de beste band heeft, moet het vaak ontgelden.

Ook zijn stem, die doet denken aan Peter Gabriel maar dan lyrischer, is er een uit duizenden. Hij biedt na de eerste song even zijn excuses aan voor het feit dat hij verkouden is en dat niet alles gemakkelijk te zingen zal zijn, maar daarvan is niets te merken. Iedere noot is loepzuiver en trefzeker.

Hekkensluiter

Laatste song van avond is Scattered Black And Whites, de hekkensluiter van eerste album Asleep In The Back. Ook tien jaar na dato heeft deze prachtige song niet aan kracht ingeboet en het is de perfecte afsluiter.

Op 11 juni staat Elbow op Pinkpop. Als ze daar hetzelfde neer kunnen zetten als in de Westerliefde, maar dan met de songs op volle sterkte, zullen ze niet teleurstellen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie