Eerste tien finalisten Songfestival bekend

AMSTERDAM - De eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival zijn bekend. Dinsdagavond traden de deelnemers van negentien landen op. Tien van hen staan zaterdag in de finale.

Servië, Litouwen, Griekenland, Azerbeidzjan, Georgië, Zwitserland, Hongarije, Finland, Rusland en IJsland gaan door naar de finale. Polen, Noorwegen, Albanië, Armenië, Turkije, Malta, San Marino, Kroatië en Portugal zijn afgevallen.

De eerste halve finale van het liedjesfestijn werd geopend door Polen. Hekkensluiter was Griekenland, dat als negentiende aantrad.

Donderdag is het in de tweede halve finale de beurt aan de 3JS. Ze hebben concurrentie van onder meer Dana International, die het festival dertien jaar geleden won voor Israël. De transseksueel doet dit jaar mee met het Hebreeuws-Engelse nummer Ding Dong.

Never Alone

De artiesten uit Bosnië en Herzegovina staan donderdag als eerste op de planken. Na Oostenrijk vertegenwoordigen de 3JS Nederland met het nummer Never Alone. Ierland sluit de tweede halve finale af.

In totaal doen er 43 landen mee aan het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar in Düsseldorf plaatsvindt. In totaal zijn er 25 finaleplaatsen. Vijf landen betalen zoveel dat ze meteen in de finale op zaterdag 14 mei staan: Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland.

Voor Nederland doen Jan Smit en Daniël Dekker verslag vanuit Duitsland. Dinsdag werd de commentaarverbinding een groot deel van de uitzending verbroken. Jan Smit en Daniël Dekker losten dit probleem op door via de mobiele telefoon commentaar te leveren.

Halve Finale Songfestival

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie