Muziek eerste levensbehoefte voor I Am Oak

UTRECHT – Sinds het debuut uit 2010 gaat het I Am Oak voor de wind. Creatief brein Thijs Kuijken heeft daarna niet stilgezeten. Vrijdag verschijnt het album Oasem. Intussen wordt er al gewerkt aan een derde cd. “Dat proces, iets compleet nieuws laten ontstaan, is het allerleukste dat er is”, zegt Kuijken tegen NU.nl.

“Op ons eerste album hoor je vooral akoestische gitaren. Na On Claws ben ik doorgegaan met gitaarliedjes maken. Totdat ik op de rommelmarkt een keyboard vond. Door dat specifieke geluid heb ik me laten leiden bij het schrijven van Oasem. Daardoor ontstond er een ander soort liedjes dan ik op gitaar misschien gemaakt zou hebben.”

“Ik heb geprobeerd om alle andere muziek los te laten. Om niet te kijken naar andere artiesten of naar wat ik hiervoor heb gedaan. Het geluid van de keyboards is de basis. Ik hou van die traagheid in muziek. Dat past wel bij me. Ik ben van nature geen druk persoon.”

Naast de aangename traagheid heeft de muziek van I Am Oak nog een opvallend kenmerk. De nummers zijn kort. Gemiddeld zo’n twee á drie minuten. “Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat ik graag alles terugbreng tot de essentie”, verklaart Kuijken. “Daardoor wordt het compact en laat je alleen horen wat nodig is. Niet meer, niet minder.”

Zelfanalyse

Dat minimalistische geldt ook voor de teksten, die vaak maar uit een paar regels bestaan. “Meestal zijn de teksten een soort zelfanalyse. Dat ik me bijvoorbeeld hardop afvraag waarom ik iets doe. Ik kan er niet zo snel een concreet voorbeeld van geven. Sommige dingen kun je ook maar beter niet weten”, lacht hij.

On Claws stond voor de spreekwoordelijke klauwen van het leven. De dingen die je in hun grip hebben en niet meer loslaten. Oasem spreek je in het Engels uit als ‘awesome’. Tegelijkertijd vind ik het een van de mooiste Brabantse woorden en betekent het ‘adem’. Adem is je eerste levensbehoefte. Muziek is dat ook voor mij.”

Kluizenaar

“Ik werk het liefst thuis aan mijn muziek. Dan kan ik ieder vrij moment ervoor gebruiken. Ik kan dan echt een kluizenaar zijn. Pas als ik goed op weg ben, als het bijna af is, laat ik het aan vrienden en aan de rest van de band horen. Er verandert dan ook bijna nooit meer iets aan, omdat ik al twintig varianten geprobeerd heb en de beste heb gekozen.”

“Bij het schrijven houd ik me wel voor dat de nummers een bandgevoel moeten hebben. We hebben het afgelopen jaar veel gespeeld en op mooie plekken. Into The Great Wide Open was bijvoorbeeld echt tof. We stonden ergens achterin een tuintje geprogrammeerd, maar uiteindelijk kwamen er een paar honderd mensen kijken. Dat hadden we niet verwacht.”

Super

Ook in het buitenland trekt de band volle zalen. “We hebben een tourtje gedaan door Luxemburg, Zwitserland en Duitsland. In kleine zalen, maar ze waren wel allemaal vol. Mensen kwamen echt voor ons, terwijl wij ons afvroegen waar die mensen ons dan van kenden. Dat is super.”

“Er is een verschil tussen publiek in Nederland en daarbuiten. Duitsers zijn bijvoorbeeld heel stil. In Nederland praten mensen soms dwars door een optreden heen. Als bezoeker zeg ik er wel eens iets van. Dat zou ik op het podium nooit doen. Hooguit een grapje maken. Anders word je zo’n zure artiest.”

Biertje

“En het is ook niet erg als er achterin de zaal een biertje gedronken wordt”, zegt de zanger bij wijze van knipoog voor de goede verstaander. Oasem ligt nog niet eens in de winkels, maar het derde album van de band is al bijna af. “Vorig jaar, in de kerstvakantie, hebben we al een groot deel opgenomen”, zegt Kuijken.

Hij studeert dit jaar ook nog eens af als fotograaf. “Optreden is te gek, maar ik verheug me alweer op het opnameproces. Dat proces, iets compleet nieuws laten ontstaan, is het allerleukste dat er is.”


Oasem, het nieuwe album van I Am Oak, verschijnt op 13 mei. Daarna tourt de band door het land. Kijk hier voor concertdata.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie