Gang Gang Dance ontvlucht de stad

AMSTERDAM – De experimentele electrobandband Gang Gang Dance ontvluchtte thuisstad New York en trok onder meer naar de woestijn om te werken aan het vijfde album Eye Contact. “We wilden voor de verandering helemaal niets om ons heen hebben”, aldus multi-instrumentalist Brian Degraw tegen NU.nl.

En volgens hem is het effect hoorbaar op het album. “De stad is altijd zo chaotisch en ik denk dat bepaalde delen heel anders zouden klinken als het niet in de woestijn was geschreven. We hadden onze opnamestudio en geluidstechnicus meegenomen met het idee om het album daar op te nemen. Uiteindelijk zijn het vooral demo's geworden die we later goed hebben opgenomen.”

Gang Gang Dance schreef zijn eerdere platen allemaal in de stad New York. Dat is tevens de plek waar de vijfkoppige band, met Lizzi Bougatsos als zangeres, in 2001 is ontstaan. “Met dat in gedachte is dit album in elk opzicht het tegenovergestelde van ons eerdere werk."

"Daarbij stelden we ons nooit een tijdlimiet waardoor het een lang en slopend proces werd. Deze keer hebben we ons voor elk van de drie fases van het album – het schrijven, het opnemen en het mixen - een deadline van drie maanden gesteld”, vertelt Degraw.Voor de opnames zelf betrok de band een oude kerk die is omgebouwd tot studio in de staat New York. Voor het afmixen van het album belandde de groep in een afgelegen huis.

Degraw: “Voor ons is dit het meest gerealiseerde album tot nu toe. Alles wat we in gedachte hadden, hebben we uitgevoerd.” De nieuwe locaties brachten naast rust ook inspiratie met zich mee. “Ik ervaar synesthesie", legt hij uit.

Organisch

"Ik zie als het ware geluid. Daardoor raakte ik geïnspireerd door allerlei nieuwe organische vormen uit de natuur, in plaats van de vierkante blokken uit de stad."

De nieuwe werkwijze is de band dusdanig goed bevallen dat ze voor toekomstige albums andere locaties willen uitproberen. Zangeres Bougatsos ziet het wel zitten om in de jungle te schrijven, Degraw wil graag naar het strand.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie