VOLENDAM - De 3JS zijn maandag rond kwart over twaalf met het vijfsterrencruiseschip The Royal Crown vertrokken naar het Duitse Düsseldorf. Daar vertegenwoordigen ze Nederland later deze maand op het Eurovisiesongfestival met het nummer Never Alone.

De vaartocht via het Amsterdam-Rijnkanaal, de Nederrijn en de Rijn duurt ongeveer 24 uur, zei de kapitein.

In Düsseldorf verblijft het trio eveneens op het grote schip, dat aan een steiger in het centrum komt te liggen. ''We gaan met de boot omdat we ons daar lekker voelen, net als onze voorvaderen'', zei bandlid Jaap de Witte.

''Het is een luxe boot, we hebben mooie kamers en we kunnen zelf uitkiezen wie we op het schip uitnodigen. En op zo’n luxe boot zijn we natuurlijk goed uitgerust voor de show.’’

Uitnodigen

De boot dient als uitvalsbasis voor de Nederlandse delegatie. De 3JS nodigen tijdens de voorbereidingen andere songfestivalkandidaten op het schip uit.

Burgemeester Willem van Beek van Edam-Volendam, TROS-directeur Peter Kuipers, Jan Smit en Nick & Simon zwaaiden de Volendamse bandleden Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte uit.

''Jullie vechten niet alleen'', zei de burgemeester, refererend aan de Nederlandse versie van Never Alone: Je vecht nooit alleen. ''Heel Nederland staat achter jullie. We hopen dat jullie afrekenen met onze nationale frustratie dat we maar niet door de halve finale komen.'' Nederland is er de afgelopen zes jaar niet in geslaagd de finale te bereiken.

Halve finales

De halve finales van het Eurovisiesongfestival vinden plaats op dinsdag 10 en donderdag 12 mei. Op die tweede datum treden de 3JS op. Als de Volendamse bandleden voldoende punten krijgen, gaan ze door naar de finale van zaterdag 14 mei. In totaal nemen 43 landen aan het liedjesfestijn deel.

3JS naar Düsseldorf